kinesist deurne manuele therapie

Acupunctuur kan helpen bij menopauzeklachten

Posted on 16- May-2019 By kinecenter

acupunctuur Deurne- Antwerpen kinesitherapie

Wat is Menopauze?

Acupunctuur bij menopauze

De menopauze wordt ook wel overgang genoemd en begint rond de leeftijd van 47 jaar. De menstruatiecyclus verandert, wordt onregelmatiger , en stopt uiteindelijk.

Aanvang van de menopauze

Wanneer de menstruatie gedurende 12 opeenvolgende maanden is uitgebleven, spreekt men over de aanvang van de menopauze. Er zijn vrouwen die makkelijk door deze fase heen komen maar helaas geldt dit niet voor allen. De hevigheid van alle symptomen is afhankelijk van de snelheid waarmee het oestrogeengehalte daalt.

Oorzaak van menopauze?

Aan de basis ligt een afname van vrouwelijke hormonen, namelijk de oestrogenen.

Symptomen bij menopauze:

De temperatuurregeling wordt verstoord. De lichaamstemperatuur wordt warmer; dit zijn de opvliegers die zowel overdag als ‘s nachts kunnen voorkomen.
De nachtrust kan eronder gaan lijden waardoor er vermoeidheid ontstaat. Een paar nachten niet door kunnen slapen is meestal geen punt, maar als dit weken, maanden of zelfs langer duurt, dan ontstaat er chronische vermoeidheid.

Osteoporose of botontkalking: hierdoor kunnen problemen optreden in de gewrichten en de wervelkolom.

Hitteopwellingen kunnen naar het hoofd stijgen en duizeligheid, oorsuizingen, migraine en zelfs verhoogde bloeddruk veroorzaken. Oestrogenen beschermen de vrouw tegen klachten van hart en bloedvaten vóór de menopauze.

De hormonenafname heeft ook invloed op de spijsvertering. De werking van maag en darmen kan veranderen waardoor er een balansverstoring ontstaat tussen het koelen (yin) en het verwarmen (yang) van het lichaam. De koelende energie kan de verwarmende energie niet meer onder controle houden, met als gevolg een golf van warmte die stijgt vanuit de voeten naar het hoofd.

Er kan gewichtstoename optreden.

Slijmvliezen van huid, blaas en vagina worden droger.

Emotionele klachten kunnen de kop opsteken, zoals stressgevoeligheid, prikkelbaarheid, humeurigheid, zwaarmoedigheid, gejaagdheid of angst. Wanneer er lange tijd slaapstoornissen zijn, kunnen deze atypische klachten nog toenemen.

Acupunctuur behandeling Antwerpen

Wat kan verbetering brengen bij menopauze?

De menopauze kan lang duren. Een aantal klachten zijn te verminderen door het veranderen van de leef- en voedingswijze. Maar als dit niet kan of onvoldoende helpt is het prettig te weten dat acupunctuur kan ondersteunen in dit proces.

Hoe werkt de acupuncturist in op de klachten bij menopauze?

Voor acupunctuur bij menopauze onderzoekt de acupuncturist welke energieën er bij de vrouw bij de overgang veranderd zijn. Hij of zij combineert de informatie uit het gesprek & onderzoek van pols en tong.

Hierdoor wordt duidelijk welke energie er uit balans is en in welke mate de Nierenergie is afgenomen. (naarmate we ouder worden, vermindert onze Nierenergie). Acupunctuur is een goede vervanging voor de hormonale therapieën. Acupunctuur is een therapievorm die alle symptomen in ogenschouw neemt, en bij elke vrouw werkt op haar specifieke klachten.

Wordt acupunctuur terugbetaald?

Acupunctuur wordt door enkele mutualiteiten gedeeltelijk terugbetaald. Informatie hierover is te verkrijgen bij uw ziekenfonds of bij onze erkende acupuncturiste Kathleen Wauman

Indien U een afspraak wenst kan U telefonisch contact opnemen met ons op het nummer 03/ 326 03 91. Kathleen is hiervoor onze erkende acupuncturiste. Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

kinesitherapie
dry needling manuele therapie kinesitherapie