kinesist deurne manuele therapie

Acupunctuur kan helpen bij zwanger worden

Posted on 30- June-2019 By kinecenter

perinatale kinesitherapie zwangerschap deurne

Zwanger worden…? Acupunctuur kan helpen

Acupunctuur bij zwanger worden? Sinds enkele jaren wordt deze techniek ook bij ons succesvol toegepast.

Soms gaat zwanger worden niet vanzelf. De oorzaak van vruchtbaarheidsproblemen kan zowel bij de vrouw als bij de man liggen. acupunctuur Deurne- Antwerpen kinesitherapieOok is het mogelijk dat er bij beide partners iets aan de hand is of dat de combinatie van die ene vrouw en die ene man niet tot de gewenste zwangerschap leidt. Er zijn verschillende redenen voor onvruchtbaarheid bij de vrouw, zoals afgesloten eileiders, waardoor de eicel en de zaadcel elkaar niet kunnen bereiken. Ook verklevingen aan eileiders en/of eierstokken kunnen mogelijk onvruchtbaarheid veroorzaken. Een hormonale stoornis, waardoor er bijvoorbeeld geen eisprong optreedt, kan een andere oorzaak zijn. Een veel voorkomend voorbeeld hiervan is het PCO syndroom (Poly Cysteus Ovarium). Endometriose, een aandoening waarbij zich baarmoederslijmvlies op geen ovulatie of onregelmatige menstruatie kan aan de basis liggen van moeilijk zwanger worden.

De menstruatiecyclus is volgens de Traditionele Chinese Geneeskunde een samenspel waarin vooral de energie van de Nier en de energie van de Lever belangrijk zijn. De energie van de Nier moet de energie leveren om een eicel te laten rijpen, de energie van de Lever moet evenwichtig doorstromen om ovulatie en menstruatie regelmatig te laten plaatsvinden. Aanwijzingen voor een onevenwicht in de energie van de Nier (‘gebrek aan Nierenergie’) kunnen bijvoorbeeld zijn: lage rugpijn of pijn in de knieën, het altijd koud hebben ‘tot op het bot’, hevige pijn, koude buik en bloedklonters aan het begin van de menstruatie. Aanwijzingen voor een onevenwichtigheid in de energie van de Lever (‘gestagneerde Lever-energie’) kunnen bijvoorbeeld zijn: premenstruele klachten, onregelmatige cyclus, bloedklonters tijdens de menstruatie.

Het voortplantingssysteem wordt in de Chinese Geneeskunde in verband gebracht met de energie van de Nier. Meestal speelt een gebrek aan Nier-energie een belangrijke rol bij een verminderde zaadkwaliteit en –hoeveelheid. Emotionele spanningen spelen een grote rol en zorgen ervoor dat de energie van de Lever stagneert. Zowel een ‘gebrek aan Nier-energie’ als ‘gestagneerde Lever-energie’ kunnen gunstig worden beïnvloed door acupunctuur (eventueel aangevuld met moxa-behandeling). De doelstelling van de behandeling is er ten eerste op gericht de “potentie”, dat wil zeggen, de voorwaarden om zwanger te worden, te verhogen.

Acupunctuur kan op zichzelf, of aanvullend op een vruchtbaarheidsbehandeling, een goede gezondheid creëren zodat het baarmoederslijmvlies goed is voorbereid op de te bevruchten eicel. Bij de man kan de kwaliteit, kwantiteit en de bewegelijkheid van het sperma verbeterd worden. Voor vrouwen en mannen die op “natuurlijke” wijze zwanger willen raken, kan de Chinese Geneeskunde hulp bieden en de kans aanzienlijk verhogen om zwanger te geraken. Na de bevruchting en als het embryo zich ingenesteld heeft, kan acupunctuur er voor zorgen dat de eventuele afstotingskans verkleind wordt. IVF Bij structurele problemen is het niet mogelijk om op een “natuurlijke” manier zwanger te worden. Ook acupunctuur kan hier niet aan verhelpen. Dan kan men zijn toevlucht nemen tot “kunstmatige” bevruchting of IVF. Als er naast de reguliere behandeling ook acupunctuur kan worden toegepast, worden de kansen van vrouwen om zwanger te worden door een IVF-behandeling opmerkelijk groter.

Wordt acupunctuur terugbetaald?

Acupunctuur bij zwanger worden zal door een acupuncturist die aangesloten is bij de BAF  door enkele mutualiteiten gedeeltelijk terugbetaald worden. Informatie hierover is te verkrijgen bij uw ziekenfonds. Kathleen is de erkende acupuncturiste bij het Kinecenter en kan U verdere informatie geven indien gewenst. Voor een afspraak graag telefonisch contact op Tel 03/ 326 03 91. Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Wenst U meer te lezen wat acupunctuur eigenlijk inhoud? Dit artikel over acupunctuur is hiervoor aangewezen.

Ook het artikel acupunctuur bij chonische hoofdpijn of acupunctuur bij menopauzeklachten is nuttig om te lezen.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

kinesitherapie
dry needling manuele therapie kinesitherapie