kinesist deurne manuele therapie

Aspecifieke nekpijn: Dryneedling kan helpen.

Posted on 18- April-2020 By kinecenter

dryneedling Antwerpen Deurne kinesitherapie

Definitie van aspecifieke nekpijn.

nekklachten manuele therapie Antwerpen Deurne

Nekpijn is een erg ruim begrip. Hieronder valt aspecifieke nekpijn maar ook bijv. met nekpijn geassocieerde aandoeningen. Aspecifieke nekpijn kan worden gedefinieerd als elke vorm van acute, subacute of chronische nekpijn waarvoor geen abnormale anatomische structuur als reden kan worden geïdentificeerd. In de literatuur kon geen eenduidige definitie voor de begrippen acuut, subacuut of chronisch gevonden worden. 

De symptomen zijn afhankelijk van de graad van fysieke activiteit en kunnen variëren in de loop van de tijd.

Behandeling van aspecifieke nekpijn.  

Waaruit bestaat de niet-medicamenteuze behandeling van aspecifieke nekpijn? 

  • Manuele therapie: Manipulatie/mobilisatie, massage
  • Oefentherapie: Spierversterkende programma’s en stretching
  • Dryneedling

Waarom kan dryneedling helpen bij aspecifieke nekpijn?

Dryneedling is een relatief nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden triggerpunten in de spieren middels een naald aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Meer informatie over dryneedling leest U op onze vorige blog.

Triggerpunten worden ook wel spierknopen genoemd. Een spierknoop is een kleine, lokale verkramping in de spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op deze plek op. Men kan meerdere spierknopen in eenzelfde spier hebben, maar men kan op hetzelfde moment ook meerdere spierknopen in verschillende spieren hebben. Volgens triggerpuntonderzoekers Drs. Janet Travell en David Simons is een triggerpunt een zeer prikkelbare, gelokaliseerde plek in de spier in de vorm van een knobbeltje. Opvallend is dat een onderzoek van Travell en Simons aantoonde dat 75% van pijnklachten veroorzaakt wordt door triggerpunten. Het behandelen van deze triggerpunten kan dus een belangrijk onderdeel zijn bij het herstel van pijnklachten.

Wat zijn de resultaten van het onderzoek?

De onderzoekers namen de Neck Disability Index (vragenlijst over het effect van nekklachten op het dagelijks functioneren) en de Quadruple Visual Analog Scale af (meetinstrument om pijnscore in kaart te brengen). Dit deden ze direct na twee sessies dryneedling. Na deze behandelingen hadden de patiënten minder pijn en waren ze minder beperkt in het dagelijks functioneren. Dit verschil was dusdanig groot dat het klinisch relevant was. Dit artikel heeft zich gefocust op pijn en de beperking in het dagelijks functioneren en niet zozeer op de beweeglijkheid van de nek en de kracht in de armen.

Conclusie van de dryneedling behandeling bij aspecifieke nekpijn.

Dryneedling van een aantal nek- en schouderspieren (m. trapezius descendens, m. levator scapulae, m. supraspinatus en m. infraspinatus) heeft de pijn en de beperking in het dagelijks functioneren van patiënten met aspecifieke nekpijn verminderd.

Ons team van manueel therapeuten past deze techniek toe bij veel pijnklachten die musculaire oorzaak hebben. Uiteraard is dit een combinatie van manuele technieken, advies en training. Indien U ook nekklachten heeft kan U ons contacteren voor een eerste behandeling. Ons team staat tot Uw dienst.

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Je kan ook een online afspraak maken. 

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

Bron
Pavkovich, R. et al. (2015). The use of Dry Needling for a subject with acute onset of neck pain: a case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 10 (1), 104-113.

KCE richtlijn Aspecfieke nekpijn

kinesitherapie
dry needling manuele therapie kinesitherapie
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
beroepsvereniging kinesitherapie Deurne