kinesist deurne manuele therapie

Wat is dry needling?

Posted on 15- June-2018 By kinecenter

manuele therapie kinesitherapie Deurne (Antwerpen)

Dry needling, een ‘evidence based’ techniek

dry Needling Kinecenter antwerpen - deurne, bij knieklachtenDry Needling bij spierletsels? Heb je last van pijnlijke verhardingen in je spieren? Kan je met moeite je spieren ontspannen? Dan kan dry needling een oplossing bieden. Dry needling is uiterst effectieve behandeling van myofasciale triggerpoints – een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. In de volksmond worden deze plekken vaak spierknopen genoemd.

Wat is dry needling en wat doet het?

Een dry needling behandeling is gericht op het uitschakelen van pijnpunten in je spieren. Om dit te bekomen prikken we door middel van een speciale techniek je spieren aan met een acupunctuurnaald. Als gevolg daarvan raken je spieren snel en langdurig ontspannen.

Ondanks het gebruik van een acupunctuurnaald, heeft de behandeling niets met acupunctuur zelf te maken. De twee therapieën zijn totaal verschillend. Belangrijk om dit te melden want vaak worden deze behandelingen verward met elkaar.

Wat voel je tijdens een dry needling behandeling?

Na het lokaliseren van het triggerpoint doorprikken we met het naaldje snel je huid. Vervolgens steken we de naald door tot aan de spierknoop of verharding, waardoor de spier zich kort zal aanspannen. Deze lokale samentrekking is een gewenst effect en geeft het beste resultaat.

Wat voel je na de dry needling behandeling?

Na de dry needling van spierletsels kan je spier gedurende de eerste paar uren lichtjes stijf aanvoelen. De plaats die behandeld is lijkt dan een beetje op een blauwe plek. De napijn van de  behandeling kan één tot vijf dagen duren. Daarna zal je een hele verbetering merken. Nadat de stijfheid en gevoeligheid zijn afgenomen zullen ook de eerdere klachten van het triggerpoint afnemen. Nu de spier ontspannen is, zal je beweeglijkheid weer toenemen. Een ander effect dat je kan ervaren is dat je energieniveau en gevoel van algehele ontspanning zal toenemen.

Waarom dry needling?

Dry needling is een goede interventie bij chronische pijnklachten zoals rug-, schouder- en nekproblemen waarbij andere therapieën nog onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. De therapeut die bij ons de behandeling uitvoert is altijd een gecertificeerd kinesist die te allen tijde de veiligheid in acht neemt en de interventie enkel toepast in overleg met de patiënt.

Dry needling behandelingen zijn evidence based wat wil zeggen dat de technieken bewezen effectief zijn waardoor je sneller hersteld van je klacht. Sneller herstellen is nu net waar de therapeuten van het Kinecenter voor staan!

lees ook het artikel dry needling bij sportletsels voor meer informatie over deze techniek.

Vaak wordt dry needling ook nog gecombineerd met stretching en manuele therapie.

We verwelkomen je graag voor een dry needling behandeling in onze praktijk te Deurne (Antwerpen).

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team kinecenter voor ogen houden.

Om meteen een afspraak te maken kan je best telefonisch ( 03 326 03 91) contact opnemen. Er zijn bij ons geen wachttijden waardoor we je binnen de 24 uur kunnen helpen.

Je kan ook een online afspraak maken. 

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

kinesitherapie
dry needling manuele therapie kinesitherapie
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
beroepsvereniging kinesitherapie Deurne