kinesist deurne manuele therapie

voorste kruisband revalidatie

Posted on 28- October-2018 By kinecenter

revalidatie voorste kruisband

Een voorste kruisband revalidatie neemt heel wat maanden in beslag en vraagt een groot doorzettingsvermogen van de patiënt. Trainen is essentieel voor een goed herstel en het respecteren van de hersteltijd gedurende de verschillende fases tijdens deze voorste kruisband revalidatie blijft ontzettend belangrijk.  Alle fases dienen met succes doorlopen te worden vooraleer je klaar bent om terug te sporten.

Oorzaken gescheurde voorste kruisband

voorste kruisband scheur

voorste kruisband scheur

Een gescheurde voorste kruisband is meestal het gevolg van een sportletsel en kan bijvoorbeeld optreden tijdens korfbal wanneer een uitwijkbeweging of een schijnbeweging ongecontroleerd wordt uitgevoerd. Afhankelijk van de ondergrond verhoogt de kans op letsels ( kunstgras en zaal ten opzichte van natuurlijk gras). De plotse fixatie van de voet op de ondergrond tijdens explosieve bewegingen kan leiden tot een voorste kruisband scheur. Op natuurlijk gras blijft de knie gespaard want de voet draait mee bij deze explosieve bewegingen. Ook als je bij het skiën voorover valt en je voet gefixeerd blijft door het niet loslaten van de binding of wanneer de ski blijft haken, bestaat de kans dat de voorste kruisband scheurt. Het strekken en tegelijk draaien van de knie veroorzaakt dit letsel.

Klachten gescheurde voorste kruisband

Door het scheuren van de voorste kruisband ontstaat er een bloeding in de knie waardoor de knie binnen enkele uren dik en pijnlijk wordt. Een luide krak wordt in vele gevallen gehoord en de knie kan niet meer worden gestrekt. Het lopen op het aangedane been is bijna onmogelijk. Meestal verdwijnt na één à twee weken deze pijn en kan je de knie weer voorzichtig belasten.

De pré-operatieve voorste kruisband revalidatie

Na enkele weken start de pré-operatieve revalidatie. Tijdens deze periode trachten we de normale mobiliteit van de knie te herwinnen en zullen we de spierkracht trainen. Pas wanneer de zwelling uit het kniegewricht verdwenen is kan de chirurg optimaal werken en kan de revalidatie vlot opgestart worden. De knie wordt zo goed mogelijk voorbereid op de operatie.

De post-operatieve voorste kruisband revalidatie

voorste kruisband repair

voorste kruisband repair

Wij werken in 4 fases tijdens de voorste kruisband revalidatie.

Fase 1     (0 tot 6 weken) voorste kruisband revalidatie

Tijdens deze fase gaat onze aandacht naar het volledig passief strekken van de knie alsook naar het verminderen van pijn en zwelling van de knie. We werken aan spiercontrole van de spiergroepen rond de knie. Na het gebruik van de krukken trachten we een goed looppatroon te creëren. De RICE methode ( rust, ijs, compressie en hoogstand) is een belangrijk onderdeel tijdens deze fase. Wanneer er een volledige passieve strekking, een goede M. Quadriceps-controle en een genormaliseerd looppatroon aanwezig is ben je klaar voor de volgende fase.

Fase 2     (6 tot 12 weken) voorste kruisband revalidatie

We trachten de volledige beweeglijkheid van de knie te behouden en verbeteren de spiercontrole en -kracht van het been. Omdat de knie in een hele keten werkt zijn de oefeningen functioneel opgebouwd. Het hele lichaam neemt deel aan de revalidatie waardoor rompspieren, bilspieren ed. mee aan de slag gaan tijdens balans- en coördinatietrainingen. Als er een volledige beweeglijkheid mogelijk is bij het strekken en buigen van de knie ben je klaar voor de volgende fase.

Fase 3     (3 tot 5 maanden) voorste kruisband revalidatie

Het is tijd voor  het vergroten van de spierkracht, conditie en uithoudingsvermogen. Proprioceptieve oefeningen maken een belangrijk deel uit van de revalidatie en na 4 maanden start de looptraining op de loopband. In deze fase lijkt het alsof je volledig hersteld bent omdat de knie stevig aanvoelt en je nog weinig of geen hinder ondervindt na de oefeningen. De ingroei en revascularisatie (start 6de week na de operatie) zijn echter  nog niet voltooid. Als 90% van de kracht tov het gezonde been is herwonnen, als het lopen gebeurt met de juiste techniek en als de stabiliteit in de beide benen hetzelfde is, kan de laatste fase aanvangen.

Fase 4     ( 5 tot 9 maanden) voorste kruisband revalidatie

sportkinesitherapie - manuele therapie Antwerpen - Deurne

Sportkinesitherapie Antwerpen - Deurne kinesist Deurne manuele therapie Antwerpen

De laatste fase bij een voorste kruisband revalidatie bereidt je voor om op wedstrijdniveau te presteren. Sport specifieke training, explosiviteit, reactievermogen, anticiperen worden onze werkpunten. Als de kwaliteit en coördinatie van bewegingen gelijk zijn en als het onzeker gevoel verdwenen is kan er eindelijk overgegaan worden naar sportwedstrijden.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze sport manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team kinecenter voor ogen houden.

Staat jou een operatie te wachten of heb jij een voorste kruisband operatie ondergaan en wil je terugkeren naar je sport, maak dan een afspraak met onze sportkinesitherapeuten. Deze revalidatie gaat door in het kinecenter Deurne ( Antwerpen).  Ons telefoonnummer is 03/ 326 03 91. Wij wensen je alvast veel succes met de revalidatie!

Je kan ook een online afspraak maken. 

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

 
kinesitherapie
dry needling manuele therapie kinesitherapie
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
beroepsvereniging kinesitherapie Deurne