Effectieve Baby Osteopathie: Zachte & Veilige Behandeling voor baby's

Kinesist Deurne manuele therapie
 
baby osteopathie bij een kind van 3 maanden oud
 

Baby-osteopathie

Baby-osteopathie is een gespecialiseerde tak binnen de osteopathie die zich specifiek richt op baby's en zeer jonge kinderen. Door het toepassen van uiterst zachte en aangepaste osteopathische technieken kunnen diverse klachten, zoals krampjes en reflux, effectief worden behandeld. Deze zorgvuldige benadering helpt bij het identificeren en aanpakken van bewegingsbeperkingen en onevenwichtigheden die kunnen ontstaan tijdens de geboorte, groei of andere ervaringen in het prille leven van een kind.

Baby-osteopathie kan ook nuttig zijn bij het verlichten van andere veelvoorkomende problemen, zoals slaapstoornissen, voorkeurshouding en afgeplatte hoofdjes.

Voor welke klachten wordt baby-osteopathie toegepast?

Er zijn verschillende redenen waarom uw baby baat kan hebben bij baby-osteopathie. Hieronder volgen enkele veelvoorkomende situaties waarin baby-osteopathie nuttig kan zijn:

Geboortetrauma: Tijdens de geboorte kan een baby blootgesteld worden aan fysieke druk en spanningen. Dit kan leiden tot bewegingsbeperkingen en onevenwichtigheden in de spieren, gewrichten en andere weefsels. Baby-osteopathie kan helpen deze spanningen te verminderen en een gezonde groei en ontwikkeling te bevorderen.

Krampjes en reflux: Veel baby's hebben last van krampjes en reflux, wat kan leiden tot ongemak, huilen en slaapproblemen. Baby-osteopathie kan helpen de onderliggende oorzaken van deze klachten te identificeren en te behandelen, zoals spanning in het spijsverteringsstelsel of onevenwichtigheden in het zenuwstelsel.

Slaapproblemen: Slaapproblemen bij baby's kunnen verband houden met fysieke ongemakken of spanningen in het lichaam. Een baby-osteopaat kan zachte technieken toepassen om de spanning te verminderen en het slaappatroon van uw baby te verbeteren.

Voorkeurshouding en afgeplatte hoofdjes: Sommige baby's ontwikkelen een voorkeurshouding, waarbij ze hun hoofd voornamelijk naar één kant draaien. Dit kan leiden tot een afgeplat hoofdje. Baby-osteopathie kan helpen de bewegingsvrijheid te herstellen en de symmetrie van het hoofdje te verbeteren.

Algemene ontwikkeling en groei: Baby-osteopathie kan bijdragen aan de algehele ontwikkeling en groei van uw baby door het optimaliseren van de bewegingsvrijheid en het verlichten van eventuele fysieke beperkingen.

Hoe ziet een behandeling baby-osteopathie eruit?

Tijdens een sessie baby-osteopathie kunt u het volgende verwachten:

Intakegesprek en lichamelijk onderzoek: Aan het begin van de sessie zal de baby-osteopaat een intakegesprek met u voeren om de medische geschiedenis, geboorte-ervaring en huidige klachten van uw baby te bespreken. Hier is ruimte om uitvoerig de klachten te bespreken en eventuele bijkomende vragen te beantwoorden. Vervolgens gaat de osteopaat over tot een manueel onderzoek om de oorzaak van de klachten te ontdekken.

Observatie, onderzoek en behandeling: De osteopaat zal uw baby zorgvuldig observeren en onderzoeken, waarbij hij of zij let op de houding, bewegingsvrijheid en eventuele tekenen van spanning of ongemak. De schedel, wervelkolom, het bekken en het buikje worden grondig onderzocht. Op basis van de bevindingen zal de osteopaat zachte, niet-invasieve druktechnieken toepassen om spanningen en beperkingen in het lichaam van uw baby te behandelen en het lichaam weer in evenwicht te brengen. De technieken zijn specifiek aangepast voor baby's en zijn ontworpen om comfortabel en veilig te zijn.

Ouderlijke betrokkenheid: Als ouder kunt u tijdens de behandeling gewoon bij uw baby blijven. Soms gebeurt het dat baby's even gaan huilen, maar meestal treedt er al gauw relaxatie op.

Evaluatie, aanbevelingen en tips: Na de behandeling zal de osteopaat de voortgang evalueren, zijn ondervindingen met u bespreken en eventuele verdere aanbevelingen doen. Dit kan aanvullende behandelingen, aanpassingen in de dagelijkse routine van uw baby, doorverwijzing naar andere specialisten of tips over wat u als ouder zelf kunt doen om de behandeling thuis verder te zetten omvatten.

Hoe snel kan je resultaat zien bij baby-osteopathie?

De snelheid waarmee baby-osteopathie effect heeft, varieert per individuele situatie en is afhankelijk van de specifieke klachten, de ernst van de aandoening en de algehele gezondheid van de baby. In sommige gevallen kunnen baby's na één of enkele behandelingen verbetering ervaren, terwijl het in andere situaties langer kan duren om blijvende resultaten te zien.

Het is belangrijk te begrijpen dat baby-osteopathie een geleidelijk proces is, gericht op het verlichten van fysieke spanningen en het bevorderen van een optimale groei en ontwikkeling. De effecten van de behandeling kunnen zich in verschillende tempo's manifesteren, afhankelijk van de unieke behoeften van uw baby.

Gedurende het behandeltraject zal de baby-osteopaat de voortgang van uw baby nauwlettend volgen en het behandelplan aanpassen op basis van de waargenomen verbeteringen. Communicatie tussen de ouders en de baby-osteopaat is van cruciaal belang om de meest effectieve en efficiënte zorg voor uw baby te waarborgen.

Test: Heeft je baby baat bij osteopathie?

Twijfel je of je baby baat kan hebben bij osteopathie? Via onderstaande vragenlijst kan je testen of onze baby osteopaat je baby kan helpen:

 • Balt je baby vaak zijn vuistjes?

 • Werpt je baby vaak zijn hoofd naar achter zonder reden?

 • Draait je baby vaak zijn hoofd naar dezelfde kant?

 • Is er sprake van schedelafvlakking?

 • Weent je baby veel?

 • Slaakt je baby vaak kreetjes?

 • Is de ademhaling van je baby onrustig?

 • Slaapt je baby onvoldoende?

 • Heeft je baby last van reflux?

 • Merk je een builtje op het hoofd van je baby?

 • Heeft je baby vaak last van krampjes?

Antwoordde je op één van deze stellingen “ja”? Dan kan onze baby osteopaat jou en je baby uitstekend begeleiden!

Je kan ook een online afspraak maken.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over een looptechnische analyse en hoe wij bij Kinecenter ermee omgaan.

Is baby-osteopaat veilig?

Baby-osteopathie wordt over het algemeen als veilig beschouwd voor baby's en jonge kinderen. De technieken die worden gebruikt door baby-osteopaten zijn zacht, niet-invasief en specifiek aangepast aan de leeftijd en fysiologische behoeften van baby's. Osteopathie richt zich op het herstellen van evenwicht en harmonie in het lichaam door middel van manuele technieken die de doorbloeding, zenuwfunctie en bewegingsvrijheid bevorderen.

Baby-osteopaten hebben een uitgebreide opleiding en training genoten in de anatomie, fysiologie en ontwikkeling van baby's en jonge kinderen. Zij zijn bekwaam in het beoordelen en behandelen van uiteenlopende aandoeningen die bij baby's kunnen voorkomen, en zij passen hun behandelingen aan op de specifieke situatie van elk kind. Dit zorgt ervoor dat de behandelingen zowel effectief als veilig zijn.

Vanaf welke leeftijd mag baby osteopathie toegepast worden?

In principe kan je vanaf dag 1 terecht indien er zich problemen voordoen. Toch is het niet nodig om zo snel een afspraak te maken, tenzij je merkt dat je kindje duidelijke pijnklachten heeft, erg onrustig is of wanneer je merkt dat een bepaalde beweging niet vlot gaat (je kindje kijkt bijvoorbeeld steeds naar 1 kant)

Heb je en voorschrift van de arts nodig voor osteopathie?

Je kan terecht zonder voorschrift. Bij osteopathie kan je jaarlijks een gedeelte van de kosten recupereren bij je mutualiteit.

Foto's

loopanalyse
loopanalyse
Kinesitherapie

error

ReferenceError: document is not defined