Dry needling - Myofasciale therapie bij acute en chronische pijnklachten

Kinesist Deurne manuele therapie
 
dryneedling
 

Dry needling

Heb je last van pijnlijke verhardingen in je spieren? Kan je met moeite je spieren ontspannen? Dan kan dry needling een oplossing bieden. Dry needling is een uiterst effectieve behandeling van myofasciale triggerpoints – een verkrampt plekje in een spier dat naast lokale drukpijn ook vaak pijn op afstand veroorzaakt. In de volksmond worden deze plekken vaak spierknopen genoemd.

Wat is Dry needling?

Een behandeling is gericht op het uitschakelen van pijnpunten in je spieren. Om dit te bekomen prikken we door middel van een speciale techniek je spieren aan met een acupunctuurnaald

Ondanks het gebruik van een acupunctuurnaald, heeft de behandeling niets met acupunctuur zelf te maken. De twee therapieën zijn totaal verschillend.

Wat voel je bij Dry needling?

Na het lokaliseren van het triggerpoint doorprikken we met het naaldje snel je huid. Vervolgens steken we de naald door tot aan de spierknoop of verharding, waardoor de spier zich kort zal aanspannen. Deze lokale samentrekking is een gewenst effect en geeft het beste resultaat.

Na de behandeling kan je spier gedurende de eerste paar uren lichtjes stijf aanvoelen. De plaats die behandeld is lijkt dan een beetje op een blauwe plek. De napijn van de behandeling kan één tot vijf dagen duren. Daarna zal je een hele verbetering merken. Nadat de stijfheid en gevoeligheid zijn afgenomen zullen ook de eerdere klachten van het triggerpoint afnemen. Nu de spier ontspannen is, zal je beweeglijkheid weer toenemen. Een ander effect dat je kan ervaren is dat je energieniveau en gevoel van algehele ontspanning zal toenemen.

Waarom dry needling?

Dry needling is een goede interventie bij chronische pijnklachten zoals rug-, schouder- en nekproblemen waarbij andere therapieën nog onvoldoende resultaat hebben opgeleverd. De therapeut die bij ons de behandeling uitvoert is altijd een gecertificeerd kinesist die ten allen tijde de veiligheid in acht neemt en de interventie enkel toepast in overleg met de patiënt.

Vaak wordt dry needling ook nog gecombineerd met stretching en manuele therapie.

Dry needling is een evidence based techniek wat wil zeggen dat de technieken die wij gebruiken bewezen effectief zijn waardoor je sneller zal herstellen.

Meer informatie over dry needling bij lage rugklachten kan je lezen in onze blog artikels. Ook dry needling ter behandeling van nekklachten komt aan bod.

Dry needling bij Kinecenter

Al onze therapeuten zijn lid van Axxon.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.

Om meteen een afspraak te maken kan je best telefonisch contact opnemen op het nummer 03/ 326 03 91. Er zijn bij ons geen wachttijden waardoor we je binnen de 24 uur proberen te helpen. Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Je kan ook een online afspraak maken.

Om onze andere behandelingen te bekijken kan je hier klikken.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over dry needling en hoe wij bij Kinecenter ermee omgaan.

Bij welke indicaties helpt dry needling?

Spierknopen over het gehele lichaam

Spierklachten van Schouder, Arm ( waaronder tennis en golfelleboog)

Lage rug en nekklachten

Klachten bij heup- en beenspieren.

Is dry needling pijnlijk?

dry needling is geen pijnvrije behandelmethode. Afhankelijk van de spier kunnen de spierknopen hevige twitches veroorzaken. Maar het resultaat is wel verbluffend.

Hoe helpt dry needling?

Door lokaal spierknopen aan te prikken worden deze opgenomen in de bloedbaan en zal de spier terug ontspannen. Ook diepe spierknopen worden met deze techniek geneutraliseerd.

Foto's

dryneedling aspecifieke nekpijn
dryneedling
dryneedling

error

ReferenceError: document is not defined