Kaakklachten - temporomandibulaire klachten? Wij helpen je verder!

Kinesist Deurne manuele therapie
 
kinesitherapie deurne
 

TMD- Temporomandibulaire disfuncties of kaakklachten

Ervaart u pijn in het aangezicht, beweegt uw onderkaak stroef, ondervindt u klikken in de kaakgewrichten of vertelde uw tandarts of arts u dat u lijdt aan kaakgewrichtsklachten of temporomandibulaire disfuncties (TMD)?

TMD - temporomandibulaire disfuncties 

TMD is geen ziekte en evenmin een enkelvoudig probleem, maar een samengaan van een aantal condities aan het kaakgewricht en de omringende kauw- en aangezichtsspieren die vaak pijnlijk zijn.

Hoewel het onduidelijk is hoeveel patiënten ermee kampen, blijkt TMD  tweemaal meer vrouwen dan mannen te treffen.

Voor de meeste mensen is de pijn in de kaken evenwel geen signaal dat zich een ernstige aandoening ontwikkelt. Het ongemak ter hoogte van de kaakgewrichten is vaak occasioneel en tijdelijk.

Vaak volstaat een eenvoudige behandeling of verdwijnt de pijn vanzelf. Slechts een klein percentage van wie TMD heeft ontwikkelt uitgesproken klachten of symptomen op lange termijn.

Onderzoekers wereldwijd zoeken verder naar de oorzaken, de beste behandelingen en hoe we temporomandibulaire disfuncties (gestoorde functies) kunnen voorkomen.

Wat veroorzaakt kaakklachten of TMD

Macrotrauma met impact op hoofd en hals (o.a. whiplash)

Microtrauma: tandenknarsen, klemmen, wangbijten, tongpersen, lipbijten, wangbijten, dwangmatige kaakbewegingen, potloodbijten, nagelbijten, verkeerde houding van het hoofd, enzovoort

Fysieke of mentale stress, psycho-emotionele problemen

Tekenen en symptomen van kaakklachten of TMD

  • Verminderde en pijnlijke mondopening

  • Uitstralende pijn in aangezicht, nek, schouders

  • Pijnlijk klikken of schrapen van de kaakgewrichten bij beweging

  • Soms wijziging in de manier waarom boven- en onderkaak in elkaar passen. Meer informatie kan je lezen in dit blogbericht.

Behandeling van kaakklachten

Het doel van de therapie is het verhelpen van de pijn en het verstoord bewegingspatroon. De patiënt voorzien van een inzicht in TMD aan de hand van een duidelijke uitleg is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Voor een goede begeleiding kan een kinesitherapeutische behandeling verder bestaan uit: mobilisatietechnieken, massagetechnieken, stretchingstechnieken, myofasciale therapie (dry needling)en relaxatietherapie indien nodig.

Maak online een afspraak om snel van jouw klachten af te geraken.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over kaakklachten en hoe wij bij Kinecenter ermee omgaan.

Hoe lang duren kaakklachten?

Soms verdwijnen de klachten spontaan na enkele dagen tot weken. Er zijn veel verschillende oorzaken en gevolgen van kaakklachten.

Waarom is een behandeling van kaakklachten nodig?

Via specifieke technieken kunnen wij de druk op het kaakgewricht verminderen zodat weefsel kunnen ontspannen en de eventuele ontsteking kan genezen.

Hoe helpt een behandeling van kaakklachten?

Een specifieke behandelingen maar ook tips & tricks voor het ontspannen van je kaken, mond en tong geven vaak goed en blijvend resultaat.

Foto's

kaakklachten
nekklachten
dryneedling aspecifieke nekpijn

error

ReferenceError: document is not defined