Oncologische revalidatie & kinesitherapie: Optimaliseer je herstel

Kinesist Deurne manuele therapie
 
oncologie
 

Oncologische revalidatie

Het doel van kinesitherapie bij oncologische revalidatie is het optimaliseren van de fysieke functie, mobiliteit en algehele kwaliteit van leven voor patiënten die kankerbehandelingen ondergaan of recentelijk hebben afgerond. Kinesitherapie speelt een cruciale rol in het herstelproces door het aanbieden van individueel afgestemde therapeutische interventies en oefeningen, die gericht zijn op het aanpakken van de unieke uitdagingen en beperkingen die kankerpatiënten kunnen ervaren als gevolg van hun ziekte en behandeling.

Waarom is kinesitherapie belangrijk tijdens de oncologische revalidatie?

Kinesitherapie biedt een persoonlijke ondersteuning op verschillende fronten. Elke behandeling is uniek en sluit aan bij de noden van de patiënt. Hierbij een overzicht waar we verschil kunnen maken.

Verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen: Kinesitherapie helpt patiënten om de spiermassa en kracht te herwinnen die mogelijk verloren is gegaan tijdens de behandeling, en om het uithoudingsvermogen te vergroten, wat kan bijdragen aan een betere energiebalans en verminderde vermoeidheid.

Bevordering van mobiliteit en flexibiliteit: Kinesitherapie richt zich op het verbeteren van de mobiliteit en flexibiliteit van patiënten door middel van gerichte oefeningen en interventies, wat kan leiden tot een verhoogde onafhankelijkheid en een beter dagelijks functioneren.

Pijnbeheersing: Kinesitherapie kan helpen bij het beheersen en verminderen van pijn, die vaak wordt ervaren door kankerpatiënten als gevolg van de ziekte zelf of de bijwerkingen van de behandeling.

Lymfoedeembeheer: Kinesitherapie kan gespecialiseerde interventies bieden om lymfoedeem te beheersen en te verminderen, zoals manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefeningen om de lymfecirculatie te bevorderen.

Psychosociale ondersteuning: Kinesitherapie kan bijdragen aan het verbeteren van het psychosociale welzijn van kankerpatiënten door het bevorderen van zelfredzaamheid, het vergroten van het vertrouwen in hun eigen herstel en het aanmoedigen van een actieve betrokkenheid bij hun revalidatieproces.

Wanneer starten met kinesitherapie?

Het optimale tijdstip om te beginnen met kinesitherapie tijdens een kankerbehandeling varieert per individu en is afhankelijk van diverse factoren, zoals het type en stadium van de kanker, het behandelplan en algehele gezondheidstoestand.

In sommige gevallen kan kinesitherapie al tijdens de actieve behandelfase worden geïntegreerd bijvoorbeeld via spierversterkende oefeningen, coördinatie en uithouding. Lymfedrainage wordt dan weer na het wegnemen van lymfeklieren opgestart om de drainerende functie van het lymfestelsel te ondersteunen.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over de oncologische revalidatie.

Wat is een oncologische revalidatie?

Via specifieke oefeningen, zowel spierversterkend als conditioneel kan jij je fysieke belastbaarheid verbeteren.

Is oncologische revalidatie vermoeiend?

De revalidatie wordt op maat gemaakt en aangepast naargelang de huidige situatie. Daardoor kunnen we constant de revalidatie bijsturen indien nodig.

Heb ik een voorschrift voor oncologische revalidatie nodig?

Je behandelende arts zal hiervoor een voorschrift meegeven.

Foto's

rugschool
rugschool
rugschool

error

ReferenceError: document is not defined