Dry Needling: De ultieme gids voor pijnverlichting en spierontspanning

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Dry needling van de kuit

Dry Needling: De Ultieme Gids voor Pijnverlichting en Spierontspanning

Hey daar! Als je ooit last hebt gehad van gespannen spieren of hardnekkige pijn, weet je hoe frustrerend het kan zijn om naar verlichting te zoeken. In dit artikel wil ik het hebben over een effectieve en steeds populairdere techniek genaamd dry needling . Deze methode wordt steeds vaker toegepast door kinesisten om pijn en spierspanning te behandelen. Ik zal je door de basisprincipes, de voordelen en wat je kunt verwachten tijdens een sessie leiden. Laten we beginnen!

inhoud

Wat is Dry Needling?

Hoe werkt Dry Needling?

Voordelen van Dry Needling

Wat kun je verwachten tijdens een Dry Needling-sessie?

Veelgestelde vragen

Wat is Dry Needling?

Dry needling is een vorm van kinesitherapie waarbij dunne, steriele naalden worden ingebracht in specifieke punten op het lichaam die bekend staan als triggerpoints. Deze triggerpoints zijn gespannen, pijnlijke plekken in de spieren die vaak verantwoordelijk zijn voor pijn en beperkte beweging. De naalden helpen om deze knopen te ontspannen en de bloedstroom te verbeteren, wat leidt tot pijnverlichting en verbeterde beweging. 

De verschillende Dry Needling naaldjes
De verschillende Dry Needling naaldjes

Hoe werkt Dry Needling?

Dry needling werkt door direct in te werken op de triggerpoints die spierpijn en -stijfheid veroorzaken. Wanneer een naald in een triggerpoint wordt ingebracht, kan dit een lokale twitch-respons veroorzaken - een korte samentrekking van de spiervezels. Dit helpt om de spiervezels te ontspannen, waardoor de spierknoop wordt afgebroken en de pijn en stijfheid afnemen. Bovendien bevordert dry needling de bloedstroom naar het behandelde gebied, wat helpt bij het afvoeren van afvalstoffen en het aanvoeren van zuurstof en voedingsstoffen. Dit kan het genezingsproces versnellen en leiden tot een verbeterde functie van de spieren.

dry needling aan de schouder
dry needling aan de schouder

Voordelen van Dry Needling

Er zijn verschillende voordelen verbonden aan dry needling . Hier zijn enkele van de meest opmerkelijke: 

Pijnverlichting: Dry needling kan helpen bij het verminderen of elimineren van pijn door direct in te werken op de triggerpoints die pijn veroorzaken. 

Verbeterde bewegingsbereik: Door spierknopen en spanning te verminderen, kan dry needling helpen om het bewegingsbereik te vergroten en de mobiliteit te verbeteren. 

Sneller herstel: Dry needling kan het herstel na een blessure of inspanning versnellen door de bloedstroom en het genezingsproces te bevorderen.

Vermindering van spierspanning: Door de spieren te ontspannen en triggerpoints te behandelen, kan dry needling helpen om spierspanning te verminderen en stressgerelateerde klachten te verlichten. 

Verbeterde lichaamshouding: Dry needling kan helpen om spieronevenwichtigheden te corrigeren die een slechte houding veroorzaken, waardoor je houding kan verbeteren en de kans op toekomstige klachten kan verkleinen. 

Voordelen van Dry Needling
Voordelen van Dry Needling

Wat kun je verwachten tijdens een Dry Needling-sessie?

Een typische dry needling -sessie begint met een grondige beoordeling van je klachten en medische geschiedenis. Je kinesist zal je vragen stellen over je pijn, stijfheid en eerdere behandelingen. Vervolgens zal hij of zij het gebied onderzoeken waar je klachten hebt en de betrokken triggerpoints identificeren. Tijdens de behandeling zal je kinesist steriele naalden inbrengen in de geïdentificeerde triggerpoints. Je kunt een lichte prik voelen als de naald wordt ingebracht, gevolgd door een diepe spierontspanning wanneer de naald het triggerpoint bereikt. Dit kan gepaard gaan met een lokaal samentrekken van de spiervezels, wat normaal is en betekent dat de behandeling effectief is. De naalden blijven meestal enkele minuten in de spier, waarna ze voorzichtig worden verwijderd. Na de behandeling kan het behandelde gebied enigszins gevoelig zijn, maar dit gevoel verdwijnt meestal snel. Je kinesist zal je waarschijnlijk aanbevelen om te blijven bewegen en eventueel wat rekoefeningen te doen om het behandelde gebied soepel te houden. 

Een dry needling sessie van de rug
Een dry needling sessie van de rug

Conclusie

Dry needling is een effectieve en veelgebruikte techniek om pijn en spierspanning te behandelen. Door direct in te werken op triggerpoints en de bloedstroom te bevorderen, kan dry needling helpen bij het verminderen van pijn, het verbeteren van de mobiliteit en het versnellen van het herstel. Als je last hebt van gespannen spieren of hardnekkige pijn, kan dry needling een waardevolle aanvulling zijn op je behandelplan.

Veelgestelde vragen over dry needling zijn;

Is dry needling pijnlijk?

Hoewel je een lichte prik kunt voelen wanneer de naald wordt ingebracht, wordt dry needling over het algemeen als minimaal ongemakkelijk beschouwd. Het gevoel van de naald die het triggerpoint bereikt, kan enige diepe spierontspanning veroorzaken, wat soms als ongewoon of ongemakkelijk wordt ervaren, maar niet echt pijnlijk. 

Is dry needling hetzelfde als acupunctuur?

Hoewel beide technieken dunne naalden gebruiken, zijn er belangrijke verschillen tussen dry needling en acupunctuur. Dry needling richt zich op het behandelen van spierknopen en triggerpoints, terwijl acupunctuur zich richt op het stimuleren van specifieke punten langs energiebanen (meridianen) om de energiestroom in het lichaam te herstellen. De filosofie, doelen en methoden achter de twee technieken zijn dus verschillend. 

Hoe snel kan ik resultaat verwachten na een dry needling-sessie?

De resultaten van dry needling variëren per individu en kunnen afhankelijk zijn van de ernst en duur van de klachten. Sommige mensen ervaren direct na de behandeling verlichting, terwijl anderen meerdere sessies nodig hebben om een duidelijke verbetering te merken. 

Zijn er risico's of bijwerkingen verbonden aan dry needling?

Dry needling wordt over het algemeen als veilig beschouwd, vooral wanneer uitgevoerd door een gekwalificeerde en ervaren zorgverlener. Er zijn enkele mogelijke bijwerkingen, zoals lichte pijn, blauwe plekken of spierpijn na de behandeling, maar deze zijn meestal mild en tijdelijk. 

Is dry needling geschikt voor iedereen?

Hoewel dry needling geschikt is voor veel mensen met spierpijn en -stijfheid, zijn er enkele gevallen waarin het mogelijk niet geschikt is. Mensen met een naaldfobie, bloedstollingsstoornissen, actieve huidinfecties of die zwanger zijn, moeten mogelijk alternatieve behandelingen overwegen. Het is altijd belangrijk om met je kinesist te overleggen om te bepalen of dry needling geschikt is voor jou.

error

ReferenceError: document is not defined