Lymfedrainage (Voddertechniek) erkende therapeuten Kinecenter Deurne

Kinesist Deurne manuele therapie
 
lymfedrainage
 

Lymfedrainage

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een zachte massagevorm die op het hele lichaam toepasbaar is. Wat manuele lymfedrainage ad modum Vodder juist zo bijzonder maakt, is dat deze behandeling niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar daarnaast ook een voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht op het oog heeft.

Lymfedrainage ad modum Vodder

Het lymfestelsel (bestaande uit lymfvaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is bijgevolg een normale natuurlijke functie die ons lichaam zelf uitvoert. Het proces kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van ongeval, ziekte of stress. In deze gevallen stimuleren we de drainage van de lymfe manueel.

Hoe ontstond lymfedrainage?

De methode werd reeds in 1932 ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog. Hij had als doel de vochtdoorstroming te bevorderen en eventuele stagnatie weg te werken. Manuele lymfedrainage verhoogt de weerstand, verlaagt de stress en optimaliseert het hormonale stelsel. Daarnaast heeft de behandeling ook een pijndempende werking en kan ze daarom ook ondersteunend werken bij chronische klachten.

De waterhuishouding van het lichaam wordt rechtstreeks beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het verlagen van het stressniveau.

Welke technieken ondersteunen de lymfedrainage?

Lymftaping: We kleven verschillende stroken en strookjes elastische tape op de huid om zo de afvoer van vocht onder de huid te stimuleren. Dit is een zeer effectieve en eenvoudige manier om de behandeling te ondersteunen. Deze methode kan ook ingezet worden bij de nabehandeling van blessures.

Compressietherapie: Om de afname van vocht te versnellen gebruiken we zwachtels. Als het teveel aan vocht weg is zal de bandagist een therapeutische elastische kous aanmeten om het effect van de therapie te behouden.

Wat doen we bij lymfedrainage?

Bij manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder gaan we een heel specifieke druk uitoefenen op de lymfklieren en lymfebanen. De stroomrichting van het lymfestelsel bepaald de richting van de massage. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes. Het overtollige lichaamsvocht afvoeren is het doel van deze techniek.

De behandeling gebeurt terwijl de patiënt neerligt,in een aangename temperatuur en een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en is zo goed als pijnloos. We starten bij de lymfklieren in de hals, nek en aangezicht, gevolgd door – afhankelijk van de klacht – de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Indien de patiënt buiten deze gebieden klachten heeft, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Veel gestelde vragen

Lees hier veel gestelde vragen over lymfedrainage ( Vodder techniek) en hoe wij bij Kinecenter ermee omgaan.

Hoe lang duurt lymfedrainage?

Een behandeling lymfedrainage volgens de Vodder techniek duurt 30 minuten. Een intensieve start 2-3 keer per week geeft het beste resultaat. Daarna kan de behandelfrequentie naar omlaag.

Waarom is lymfedrainage nodig?

Lymfedrainage is nodig om overtollig lymfevocht beter en sneller af te voeren.

Hoe helpt lymfedrainage?

Via een zachte massagevorm wordt het lymfestelsel gestimuleerd.

Foto's

dryneedling aspecifieke nekpijn
dryneedling
dryneedling

error

ReferenceError: document is not defined