kinesist deurne manuele therapie

Lymfedrainage ad modum Vodder

Posted on 7- June-2018 By philippe

lymfedrainage ad modum vodder behandeling voddertherapie deurne

Wat is manuele lymfedrainage ad modum Vodder?

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een zachte massagevorm die op het hele lichaam toepasbaar is. Wat manuele lymfedrainage ad modum Vodder juist zo bijzonder maakt, is dat deze behandeling niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar daarnaast ook een voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht op het oog heeft.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen waaronder bloed- lymfe- en hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht waaronder het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen. Deze processen noemen we de waterhuishouding. Als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert is het lichaam in evenwicht.

Het lymfestelsel (bestaande uit lymfvaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende- zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is bijgevolg een normale natuurlijke functie die ons lichaam zelf uitvoert. Het proces kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van ongeval, ziekte of stress. In deze gevallen stimuleren we de drainage van de lymfe manueel.

De methode werd reeds in 1932 ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog. Hij had als doel de vochtdoorstroming te bevorderen en eventuele stagnatie weg te werken. Manuele lymfedrainage verhoogt de weerstand, verlaagt de stress en optimaliseert het hormonale stelsel. Daarnaast heeft de behandeling ook een pijndempende werking en kan ze daarom ook ondersteunend werken bij chronische klachten.

De waterhuishouding van het lichaam wordt rechtstreeks beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het verlagen van het stressniveau.

Welke technieken ondersteunen de lymfedrainage?

Lymftaping: Stroken elastische tape kleven we  op de huid om zo de afvoer van vocht onder de huid te stimuleren. Dit is een effectieve en eenvoudige manier om de behandeling te ondersteunen. Deze methode kan ook ingezet worden bij de nabehandeling van blessures.

Compressietherapie: Om de afname van vocht te versnellen gebruiken we verbanden. Als het teveel aan vocht weg is zal de bandagist een therapeutische elastische kous aanmeten om het effect van de therapie te behouden.

Wat doen we bij een lymfedrainage ?

Bij manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder gaan we een heel zachte spiraalvormige druk uitgeoefenen op de lymfklieren en lymfebanen. De stroomrichting van het lymfestelsel bepaald de richting van de massage. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes. Het overtollige lichaamsvocht afvoeren is het doel van deze techniek.

De behandeling gebeuren terwijl de patiënt neerligt. Een aangename temperatuur en een uiterst ontspannen sfeer. Om dit laatste te bereiken wordt vaak verzocht tijdens de behandeling niet te praten. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en is zo goed als pijnloos. We starten bij de lymfklieren in de hals,  gevolgd door – afhankelijk van de klacht – de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Indien de patiënt buiten deze gebieden klachten heeft, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Annick en Hannah verzorgen deze behandelingen in het Kinecenter Deurne. Mldv.be geeft de geregistreerde therapeuten weer.

Alle technieken binnen deze richting zijn ‘state of the art’. Hiermee bedoelen we dat de uitgevoerde technieken getoetst zijn aan de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het vakgebied manuele lymfedrainage ad modum Vodder.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team kinecenter voor ogen houden.

Welke klachten komen in aanmerking voor deze therapie?

Deze informatie lees je in onze blogpost over manuele lymfredrainage ad modum Vodder, of maak meteen een afspraak.

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Om onze andere behandelingen te bekijken kan je hier klikken.

kinesitherapie

dry needling manuele therapie kinesitherapie

kinesitherapie Antwerpen dry needling

kinesitherapie Antwerpen dry needling

kinesitherapie Antwerpen dry needling

beroepsvereniging kinesitherapie Deurne

Comments are closed.