Aspecifieke nekpijn: dryneedling kan helpen – Kinecenter

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Aspecifieke nekpijn: dry needling kan helpen!

Definitie van aspecifieke nekpijn

Nekpijn is een erg ruim begrip. Hieronder valt aspecifieke nekpijn maar ook bijv. met nekpijn geassocieerde aandoeningen. Aspecifieke nekpijn kan worden gedefinieerd als elke vorm van acute, subacute of chronische nekpijn, waarvoor geen abnormale anatomische structuur als reden kan worden geïdentificeerd. In de literatuur kon geen eenduidige definitie voor de begrippen acuut, subacuut of chronisch gevonden worden.

De symptomen zijn afhankelijk van de graad van fysieke activiteit en kunnen variëren in de loop van de tijd.

Behandeling van aspecifieke nekpijn

Waaruit bestaat de niet-medicamenteuze behandeling van aspecifieke nekpijn?

  • manuele therapie: manipulatie/mobilisatie, massage.

  • oefentherapie: spierversterkende programma’s en stretching.

  • dryneedling

Waarom kan dry needling helpen bij aspecifieke nekpijn?

Dry needling is een relatief nieuwe behandelmethode. Door middel van een speciale techniek worden triggerpunten in de spieren middels een naald aangeprikt en raken op die manier snel en langdurig ontspannen. Meer informatie over dry needling leest U op onze vorige blog.

Triggerpunten worden ook wel spierknopen genoemd. Een spierknoop is een kleine, lokale verkramping in de spier. Door deze verkramping hopen afvalstoffen zich op deze plek op. Men kan meerdere spierknopen in eenzelfde spier hebben, maar men kan op hetzelfde moment ook meerdere spierknopen in verschillende spieren hebben. Volgens triggerpuntonderzoekers Drs. Janet Travell en David Simons is een triggerpunt een zeer prikkelbare, gelokaliseerde plek in de spier in de vorm van een knobbeltje. Opvallend is dat een onderzoek van Travell en Simons aantoonde dat 75% van pijnklachten veroorzaakt wordt door triggerpunten. Het behandelen van deze triggerpunten kan dus een belangrijk onderdeel zijn bij het herstel van pijnklachten.

WAT ZIJN DE RESULTATEN VAN HET ONDERZOEK?

De onderzoekers namen de Neck Disability Index (vragenlijst over het effect van nekklachten op het dagelijks functioneren) en de Quadruple Visual Analog Scale af (meetinstrument om pijnscore in kaart te brengen). Dit deden ze direct na twee sessies dryneedling. Na deze behandelingen hadden de patiënten minder pijn en waren ze minder beperkt in het dagelijks functioneren. Dit verschil was dusdanig groot dat het klinisch relevant was. Dit artikel heeft zich gefocust op pijn en de beperking in het dagelijks functioneren en niet zozeer op de beweeglijkheid van de nek en de kracht in de armen.

CONCLUSIE VAN DE DRY NEEDLING-BEHANDELING BIJ ASPECIFIEKE NEKPIJN

Dry needling van een aantal nek- en schouderspieren (M. Trapezius Descendens, M.Levator Scapulae, M. Supraspinatus en M. Infraspinatus) heeft de pijn en de beperking in het dagelijks functioneren van patiënten met aspecifieke nekpijn verminderd.

Ons team van manueel therapeuten past deze techniek toe bij veel pijnklachten die musculaire oorzaak hebben. Uiteraard is dit een combinatie van manuele technieken, advies en training.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!

Bron Pavkovich, R. et al. (2015). The use of Dry Needling for a subject with acute onset of neck pain: a case report. The International Journal of Sports Physical Therapy, 10 (1), 104-113.