ontknoping van de spierknoop: jouw gids om triggerpunten te behandelen

Kinesist Deurne manuele therapie
 
hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Hoe behandel je een spierknoop of triggerpoint?

Soms vraag je je af waar die vervelende pijn in je schouder, nek of rug vandaan komt, nietwaar? Je hebt geen zwaar gewicht getild of een intense workout gedaan. Toch is er die zeurende pijn. Wel, je hebt mogelijk te maken met wat we in de medische wereld een 'spierknoop' of 'triggerpunt' noemen. In deze blogpost nemen we je mee op reis door het landschap van spierknopen. We bespreken wat ze zijn, hoe ze ontstaan, en vooral, hoe je ze effectief kunt behandelen. Klaar om die pijn aan te pakken?

Inhoudsopgave

-Wat zijn spierknopen of triggerpunten?

-Hoe ontstaan spierknopen?

-Symptomen van spierknopen

-Spierknopen zelf behandelen

-Professionele behandeling van -spierknopen

-Conclusie

Wat is een spierknoop of triggerpoint?

Spierknopen, ook bekend als triggerpunten, zijn plekken in je spieren die strakker aanvoelen dan de rest. Ze zijn meestal voelbaar als een soort knobbeltje of verdikking in de spier. Deze punten kunnen flink pijn doen, vooral als je erop drukt. Maar waarom heten ze 'triggerpunten'? Simpelweg omdat de pijn kan uitstralen naar andere delen van je lichaam als je ze aanraakt. Een knoop in je schouder kan bijvoorbeeld pijn in je arm of nek veroorzaken.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Hoe ontstaan spierknopen?

Nu we weten wat spierknopen zijn, is de volgende vraag: hoe komen ze daar? Er zijn verschillende manieren waarop spierknopen kunnen ontstaan. Ze kunnen worden veroorzaakt door overbelasting van de spier, door een verkeerde houding of door herhaalde bewegingen. Ook stress speelt een rol. Als je gestrest bent, spannen je spieren zich aan. Als dit langdurig gebeurt, kan dit leiden tot het ontstaan van spierknopen.

Symptomen van spierknopen of triggerpoints.

Spierknopen voelen aan als kleine, harde knobbels in de spier die gevoelig zijn bij aanraking. Bij aanraking kunnen ze pijn veroorzaken en kunnen ze een uitstralende pijn geven naar andere delen van het lichaam. Mensen met spierknopen kunnen last hebben van stijfheid, beperkingen in de bewegingsvrijheid en vermoeidheid van de spieren. Sommige mensen ervaren ook tintelingen en een gevoel van zwakte in de spieren.

Behandeling van spierknopen of triggerpoints.

Als je last hebt van spierknopen, wil je natuurlijk weten wat je er zelf aan kunt doen. Er zijn verschillende technieken die je kunt toepassen:

  • Zelfmassage: Met behulp van je vingers, een tennisbal of een speciale massagestick kun je proberen de spierknoop te masseren. Door druk uit te oefenen op het triggerpunt, probeer je de spier te ontspannen.

  • Warmte: Warmte kan helpen de spier te ontspannen. Je kunt bijvoorbeeld een warm bad nemen of een warmtekussen gebruiken.

  • Stretching: Stretching kan ook helpen om de spieren los te maken. Het is hierbij belangrijk om dit voorzichtig te doen om verdere schade aan de spier te voorkomen.

  • Hydratatie: Voldoende water drinken kan ook helpen. Het draagt bij aan de gezondheid van de spieren en helpt afvalstoffen te verwijderen.

Professionele behandeling van spierknopen

Hoewel er dingen zijn die je zelf kunt doen om spierknopen te behandelen, zijn er situaties waarin het beter is om hulp te zoeken bij een professional. Wij beschikken over specifieke technieken en tools om spierknopen effectief te behandelen. We kunnen ook helpen bij het identificeren van de onderliggende oorzaak van de knopen, zoals een slechte houding of herhaalde belasting, en je adviseren over hoe je dit in de toekomst kunt voorkomen. Ook kan dry needling worden gebruikt om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen.

dry needling van de schouder regio
dry needling van de schouder regio

Wat is een foamroller?

Een foamroller is een cilindervormige schuimbuis die vaak gebruikt wordt voor het doen van oefeningen en het masseren van spieren.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Door op de foamroller te liggen en te rollen over de spieren, kunnen spierknopen en triggerpoints worden losgemaakt en kan de doorbloeding van de spieren verbeterd worden. Het foamrollen kan ook helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid, het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit, en het verminderen van de kans op blessures.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Het gebruik van een foamroller is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden toegepast. Het is belangrijk om te beginnen met lichte druk en langzaam te rollen over de spieren, en om te stoppen bij gevoelige of pijnlijke plekken. Het foamrollen kan worden toegepast voor en na het sporten, of als onderdeel van een dagelijkse routine voor het behoud van de spiergezondheid.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!

Veelgestelde vragen

Kunnen spierknopen vanzelf verdwijnen?

Soms kunnen spierknopen vanzelf verdwijnen, vooral als de oorzaak van de spierspanning wordt weggenomen. Maar vaak hebben ze enige vorm van behandeling nodig om volledig op te lossen.

Kunnen spierknopen leiden tot andere gezondheidsproblemen?

Als ze niet worden behandeld, kunnen spierknopen leiden tot een verminderde bewegingsvrijheid en chronische pijn. Ze kunnen ook spanning op andere delen van het lichaam leggen, wat kan leiden tot andere problemen.

Zijn spierknopen hetzelfde als spierkrampen?

Hoewel beide ongemakkelijk kunnen zijn, zijn spierknopen en spierkrampen niet hetzelfde. Een kramp is een plotse, onvrijwillige samentrekking van een spier, terwijl een spierknoop een continue, gespannen plek in de spier is.