Hoe behandel je een spierknoop of triggerpoint?

Kinesist Deurne manuele therapie
 
hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Hoe behandel je een spierknoop of triggerpoint?

Wat is een spierknoop of triggerpoint?

Spierknopen zijn een veelvoorkomend fenomeen in het menselijk lichaam. Ze kunnen pijnlijk zijn en beperkingen veroorzaken in de bewegingsvrijheid. Spierknopen zijn kleine, gevoelige gebieden in de spier die het gevolg zijn van verkramping en verminderde doorbloeding.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Oorzaken van spierknopen of triggerpoints.

Spierknopen worden vaak veroorzaakt door overbelasting van de spieren, langdurige of herhaalde stress en spanning, slechte houding, vermoeidheid en letsel. Sporters lopen bijvoorbeeld vaak risico op spierknopen als gevolg van intensieve training en overbelasting van de spieren. Maar ook mensen die veel zitten of staan in een verkeerde houding, kunnen last krijgen van spierknopen.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Symptomen van spierknopen of triggerpoints.

Spierknopen voelen aan als kleine, harde knobbels in de spier die gevoelig zijn bij aanraking. Bij aanraking kunnen ze pijn veroorzaken en kunnen ze een uitstralende pijn geven naar andere delen van het lichaam. Mensen met spierknopen kunnen last hebben van stijfheid, beperkingen in de bewegingsvrijheid en vermoeidheid van de spieren. Sommige mensen ervaren ook tintelingen en een gevoel van zwakte in de spieren.

Behandeling van spierknopen of triggerpoints.

Er zijn verschillende behandelingen die kunnen helpen bij het verminderen van spierknopen. Een veelgebruikte behandeling is massage, waarbij de spierknopen worden losgemaakt. Ook kan dry needling worden gebruikt om de doorbloeding te verbeteren en de spieren te ontspannen.

Naast professionele behandelingen zijn er ook verschillende maatregelen die mensen zelf kunnen nemen om spierknopen te voorkomen en te behandelen. Zo kan het helpen om regelmatig te stretchen en te bewegen. Foamrollen is een handige tool om zelf spierknopen te verwijderen.

Wat is een foamroller?

Een foamroller is een cilindervormige schuimbuis die vaak gebruikt wordt voor het doen van oefeningen en het masseren van spieren.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Door op de foamroller te liggen en te rollen over de spieren, kunnen spierknopen en triggerpoints worden losgemaakt en kan de doorbloeding van de spieren verbeterd worden. Het foamrollen kan ook helpen bij het verminderen van spierpijn en stijfheid, het verbeteren van de flexibiliteit en mobiliteit, en het verminderen van de kans op blessures.

hoe behandel je spierknoop of triggerpunt

Het gebruik van een foamroller is eenvoudig en kan op verschillende manieren worden toegepast. Het is belangrijk om te beginnen met lichte druk en langzaam te rollen over de spieren, en om te stoppen bij gevoelige of pijnlijke plekken. Het foamrollen kan worden toegepast voor en na het sporten, of als onderdeel van een dagelijkse routine voor het behoud van de spiergezondheid.

Voor verdere informatie staan wij u graag te woord.

Ons telefoonnummer is 03/ 326 03 91 of U kan mailen naar : hallo@kinecenter.be

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Je kan ook een online afspraak maken.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.