Manuele therapie helpt snel bij nekpijn. Manuele therapie in Deurne

Kinesist Deurne manuele therapie
 
manuele therapie

Manuele therapie bij nekklachten

Manuele therapie geeft snel resultaat. Er zijn volgens de International Association for the Study of Pain (IASP) ongeveer 60 specifieke oorzaken voor nekpijn bekend. Deze nekklachten ontstaan acuut maar kunnen ook een chronische vorm aannemen. Chronische nekklachten zijn pijnen die langer dan 6 weken aanhouden. Er zijn dus heel veel verschillende oorzaken van nekklachten en soms wordt er zelfs geen oorzaak gevonden. In deze blog zullen we de acute vorm bespreken en wat manuele therapie hiervoor kan betekenen.

Kan manuele therapie helpen bij acute nekklachten?

Hoe ontstaan acute nekklachten?

Meestal zegt de patiënt “dat er iets in de nek is geschoten”. We spreken dus over een wervelblokkage ten gevolgen van bijvoorbeeld een snelle ongecontroleerde beweging van het hoofd of tijdens hoesten en niezen. Ook tengevolge van een trauma (val) of tijdens het sporten kan deze klacht optreden.

Een acute nekblokkage, wat nu?

De wervel kan verschuiven ten opzichte van boven- of onderliggende wervels. De facetgewrichten geven een verhoogde druk waardoor er een hevige pijn optreedt. Lokale ligamenten rond de gewrichten registreren deze spanning en gaan daardoor de spiertonus verhogen om verdere beschadiging tegen te gaan. In sommige situaties kan er een zenuw bekneld geraken waardoor er een uitstralende pijn kan ontstaan in de arm. Deze gestoorde gewrichtfunctie is de reden van pijn in de nek.

Manuele therapie bij een acute nekblokkage. Sneller herstellen.

Manuele therapie is bewezen effectief.

Daarom wordt deze techniek als een evidence based techniek beschouwd.

Na een grondig onderzoek zullen we via manueel therapeutische technieken uw gewrichten, spieren en neurovasculair systeem beter laten functioneren. De manuele behandelingstechnieken omvatten o.a. mobilisaties, oscillaties en zachte manipulaties van de gewrichten, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching technieken en diepe dwarse fricties. Meestal zullen we heel de wervelkolom behandelen om een optimaal resultaat te bekomen. De effecten van manuele therapie zijn overigens direct merkbaar. Het lichaam kan tot 2 dagen na de behandeling reageren op de uitgevoerde technieken. Daarna is het resultaat optimaal van de gegeven behandeling.

Wanneer start je met manuele therapie ?

Wanneer je een acute wervelblokkage doet

Kan je deze best zo snel mogelijk laten behandelen. Afhankelijk van de actuele toestand van je nekklacht zullen we specifieke technieken kiezen die het snelste resultaat geven op dat moment. Dit wil zeggen dat bij snelle behandeling de gewrichtsfunctie onmiddellijk kan hersteld worden. Indien er teveel spierspanning opgebouwd werd door pijnsensatie moet de manueel therapeut eerst zachte spierontspannende technieken gebruiken alvorens kan overgegaan worden tot het herstellen van de ‘ range of motion’.

Manuele therapie kan goed gecombineerd worden met andere technieken zoals dry needling. Al de therapeuten in het Kinecenter zijn erkende manueel therapeuten en werken dus vanuit een evidece based achtergrond. Oefentherapie is een perfecte aanvulling in het kader van preventie.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.

Indien u met een acute nekblokkage kampt aarzel dan niet om contact op te nemen voor een snelle eerste behandeling.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!