Wat is een lumbale hernia?

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Wat is een lumbale hernia?

Lumbale hernia: wat is het en hoe wordt het behandeld?

Een lumbale hernia is een medische aandoening waarbij er sprake is van een uitstulpend deel van de tussenwervelschijf in de lumbale wervelkolom. Dit kan leiden tot pijn, zwakte of verlies van gevoel in de benen. In sommige gevallen kan een lumbale hernia ook leiden tot uitvalsverschijnselen.

Wat is een lumbale hernia?

De oorzaak van een lumbale hernia is meestal het verouderen van de tussenwervelschijven, wat resulteert in slijtage en verlies van elasticiteit. Dit maakt de tussenwervelschijven kwetsbaarder voor verwonding en uitpuilen. Overgewicht, roken, verkeerde houding en langdurige zittende activiteiten kunnen ook bijdragen aan de ontwikkeling van een lumbale hernia.

De diagnose van een lumbale hernia wordt meestal gesteld door middel van medische beeldvorming, zoals een MRI-scan.

Wat is een lumbale hernia?

Als de diagnose is gesteld, zijn er meestal verschillende behandelopties beschikbaar. In de eerste plaats wordt vaak geprobeerd om de pijn te verminderen met behulp van pijnstillers, ontstekingsremmers en kinesitherapie. Als deze behandelingen niet effectief zijn, kunnen chirurgische ingrepen worden overwogen.

Chirurgische behandelingen voor een lumbale hernia kunnen variëren van minimale ingrepen, zoals het plaatsen van een stent, tot meer ingrijpende ingrepen, zoals een wervelkolomfusie. De keuze voor de juiste behandeling hangt af van de specifieke situatie van de patiënt en de ernst van de aandoening.

Prognose bij een lumbale hernia

Het is belangrijk om te weten dat de meeste mensen met een lumbale hernia een goede prognose hebben, vooral als de aandoening op tijd wordt gediagnosticeerd en behandeld.

In het kort:

een lumbale hernia is een uitstulpend deel van de tussenwervelschijf in de lumbale wervelkolom dat kan leiden tot pijn en verlies van gevoel in de benen. De diagnose wordt gesteld door middel van beeldvorming en de behandeling varieert van pijnstillers en kinesitherapie tot chirurgische ingrepen.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!