Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine?

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine?

Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine?

Welke hoofdpijnen bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten hoofdpijn, waaronder:

  1. Spanningshoofdpijn: Dit is de meest voorkomende vorm van hoofdpijn en wordt gekenmerkt door een stijve, aanhoudende druk op beide zijden van het hoofd.

  2. Migraine: Migraine is een aanvalsgewijze hoofdpijn die gepaard gaat met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en soms ook aura's (visuele of auditieve symptomen die voorafgaan aan de hoofdpijn).

  3. Clusterhoofdpijn: Clusterhoofdpijn is een zeldzame vorm van hoofdpijn die gepaard gaat met heftige, snijdende pijn aan één kant van het hoofd en nek.

  4. Sinusitis: Sinusitis is een ontsteking van de neus- of sinusholten die gepaard gaat met druk en pijn in het gezicht en hoofd.

  5. Tension-type headache (TTH): TTH is een aanhoudende hoofdpijn die gekenmerkt wordt door stijve, aanhoudende druk op beide zijden van het hoofd.

  6. Hormonale hoofdpijn: Hormonale hoofdpijn wordt veroorzaakt door veranderingen in de hormonale niveaus, zoals tijdens de menstruatie, zwangerschap of menopauze.

  7. Cervicogene hoofdpijn: Cervicogene hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat door problemen in de nek, zoals verkeerde houding, overbelasting of letsel.

  8. Rebound hoofdpijn: Rebound hoofdpijn is een vorm van hoofdpijn die ontstaat als gevolg van overmatig gebruik van pijnstillers.

Zoals je ziet zijn er veel verschillende hoofdpijnen. Er zijn er zelfs nog veel meer . De vraag wat nu eigenlijk het verschil is tussen spanningshoofdpijn en migraine wordt hierna verder uitgewerkt.

Het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine

Dit is soms moeilijk te bepalen, omdat beide aandoeningen hoofdpijn als belangrijkste symptoom hebben. Toch zijn er enkele kenmerken die deze twee vormen van hoofdpijn kunnen onderscheiden.

Spanningshoofdpijn

Spanningshoofdpijn is een veelvoorkomend type hoofdpijn dat wordt gekenmerkt door aanhoudende of terugkerende pijn in de nek, slapen en achterkant van het hoofd. De pijn is meestal constant, drukkend of knellend en pulseert niet. Spanningshoofdpijn wordt vaak geassocieerd met stress, vermoeidheid, gespannen spieren in de nek, schouders en hoofd en een verkeerde houding.

Spanningshoofdpijn duurt 30 minuten tot 7 dagen.

Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine?

Migraine

Migraine is een aandoening waarbij iemand ernstige, pulserende hoofdpijn ervaart die gepaard gaat met andere symptomen, zoals misselijkheid, braken, licht- en geluidsovergevoeligheid. Migraine-aanvallen kunnen uren tot dagen duren en kunnen ernstig belemmerend zijn voor het dagelijks leven. De exacte oorzaak van migraine is niet bekend, maar wordt geassocieerd met veranderingen in de bloedstroom en prikkeling van pijnzenuwen in het hoofd.

Een migraine aanval duurt 4u tot 72u.

Wat is het verschil tussen spanningshoofdpijn en migraine?

Conclusie

Spanningshoofdpijn en migraine zijn twee verschillende vormen van hoofdpijn die verschillende symptomen en oorzaken hebben

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!