Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging bij stress of burn-out?

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging bij stress of een burn-out?

Stress & burn-out? Lichaamsbeweging helpt.

Stress en burn-out zijn veelvoorkomende problemen in onze moderne samenleving. Stress is een reactie van het lichaam op een bedreigende situatie, waarbij het lichaam zich voorbereidt op actie. Dit is een normale reactie, maar wanneer stress te lang aanhoudt, kan het leiden tot gezondheidsproblemen, waaronder vermoeidheid, slaapstoornissen, angst en depressie. Een burn-out is een ernstiger vorm van stress waarbij het lichaam en geest uitgeput zijn en de persoon zich machteloos, emotioneel uitgeput en gedeprimeerd voelt.

Lichaamsbeweging is een effectieve manier om stress te verminderen en te helpen bij het voorkomen van een burn-out. Dit komt omdat lichaamsbeweging het lichaam en geest in staat stelt om te ontspannen en te herstellen van stressvolle situaties. Hieronder bespreken we enkele van de vele voordelen van lichaamsbeweging bij stress en burn-out:

Wat zijn de voordelen van lichaamsbeweging bij stress of een burn-out?

  1. Verbetert de stemming: Lichaamsbeweging is bewezen om de stemming te verbeteren. Het helpt bij het verhogen van het niveau van endorfine, een chemische stof in het lichaam die verantwoordelijk is voor het verminderen van pijn en het verhogen van het gevoel van welzijn. Daarnaast verbetert lichaamsbeweging ook de productie van serotonine en dopamine, twee neurotransmitters die een positieve invloed hebben op de stemming.

  2. Vermindert angst en depressie: Regelmatige lichaamsbeweging is bewezen om angst en depressie te verminderen. Het verhoogt het zelfvertrouwen en verbetert de mentale gezondheid, waardoor mensen zich beter kunnen concentreren en productiever zijn.

  3. Verbetert de slaapkwaliteit: Stress en burn-out kunnen leiden tot slaapstoornissen, maar lichaamsbeweging kan helpen deze te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert de slaapkwaliteit, waardoor het lichaam beter in staat is om te ontspannen en te herstellen van stress.

Ons team kan je begeleiden bij het opstellen en ondersteunen van een oefenprogramma. Elk schema wordt op maat gemaakt en eventueel aangepast indien nodig.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!

Referenties Vastamäki H., Kettunen J., Vastamäki M. The natural history of idiopathic frozen shoulder: a 2- to 27-year followup study. Clin Orthop Relat Res 2012; 470 (4): 1133-43. PubMed