Blessurevrij lopen? Verbeter je looptechniek door een loopanalyse.

Kinesist Deurne manuele therapie
 
loopanalyse

Blessurevrij Lopen: let op je looptechniek

Lopen is gezond, is niet moeilijk, je voelt je fitter,….. tot de kilometers hun tol eisen. Blessurevrij lopen is essentieel voor een goede looptraining.

Een juiste looptechniek zorgt ervoor dat je beter en efficiënter loopt.

Lopen is het voorwaarts verplaatsen van je lichaam in de 3 dimensionale vlakken waarbij het horizontale en laterolaterale vlak gestabiliseerd worden.

Oké, maar hoe gaat dit dan in zijn werk? Wij geven jullie alvast enkele tips.

Een loopblessure voorkomen? Een looptechnische analyse kan helpen.

Low-Impact-Landing

Een goede low-impact-voetlanding is het gevolg van een goede houding, compacte armen en snelle passen. Elke loper heeft zijn unieke landing gevormd naar het loopvlak en snelheid van het lopen. De meeste lopers moeten landen op hun middenvoet, met hun onderbeen verticaal aan de grond. Een lichte hiellanding of voorvoetlanding is aanvaardbaar zolang je met je voeten onder je lichaam landt. Probeer stil te lopen door je rompstabiliteit te gebruiken.

Hoge pasfrequentie

Een hoge pasfrequentie vermindert de impact van de landing.Een pasfrequentie van 170-180 passen per minuut is ideaal. Te lage pasfrequenties kunnen leiden tot loopblessures.

Bekken controle / stabiliteit

Er moet een goede controle zijn tussen de bil- en de buikspieren. Deze samenwerking is essentieel voor het stabiel houden van het bekken bij de voorwaartse verplaatsing zodoende dat er een minimale tilting van het bekken ( 0°-6°) ontstaat.

Compacte armen

Beweeg je armen alleen in een voor- en achterwaartse beweging, niet zijwaarts. Houd je armen compact en dicht bij je romp in minimaal een hoek van 90 graden om de efficiëntie te verhogen. Een foutieve armbeweging wijst op spierzwakte ter hoogte van de romp.

Wil je meer lezen over onze looptechnische analyse? Het artikel over de looptechniek kan u hierbij helpen.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.

Heb jij vragen, loopblessures of wil je een preventieve screening laten uitvoeren? Wij helpen U graag verder. Jelmar en Ronny staan tot uwer beschikking. De screenings gaan door in het Kinecenter Deurne. Ons telefoonnummer 03/ 326 03 91.

Je kan ook een online afspraak maken.

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.