Wat is het verschil tussen acute en chronische pijn?

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Wat is het verschil tussen acute en chronische pijn?

Acute pijn

Men spreekt van acute pijn als de duurtijd ervan kleiner is dan 3 maand.

Acute pijn is belangrijk om jezelf te beschermen tegen letsels. Vanuit de nociceptoren (de receptoren van het pijnsysteem) gaat een ‘gevaar’ signaal, via de zenuwen naar je hersenen. Je hersenen beoordelen dit signaal aan de hand van heel veel verschillende factoren, zoals je omgeving, je emotionele en fysieke toestand, vroegere ervaringen en persoonlijke en culturele overtuigingen. Aan de hand van al deze informatie zullen je hersenen beslissen of het ‘gevaar signaal’ belangrijk genoeg is om pijn te veroorzaken. Kortom, helpt deze pijn om mij te beschermen?

Stel je voor dat je geen pijn zou kunnen voelen, wat zou er met je hand gebeuren wanneer je per ongeluk je hand op een elektrisch vuur zou leggen? Of wanneer je met een cirkelzaag in je been zaagt?

Je stapt op een nagel, je receptoren geven een signaal door, via een zenuw, naar je ruggenmerg, en vervolgens naar je hersenen. Je hersenen zullen hier beslissen of je in gevaar bent. De eerste reactie die je hebt is je voet optillen om ervoor te zorgen dat de nagel niet door je voet heen gaat. Zo bescherm je jezelf dus.

In het geval dat je toch een wondje onder je voet hebt zal de pijn er ook voor zorgen dat je deze wonde niet erger gaat maken dan het al is.

Wat is het verschil tussen acute en chronische pijn?

Chronische pijn

Men spreekt van chronische pijn als de duurtijd ervan groter is dan 3 maand.

Chronische of aanhoudende pijn is wereldwijd een groot probleem. 1 op de 5 mensen lijden hier aan.

Uit onderzoek weten we dat de meeste letsels, groot of klein, herstellen in 3 tot 6 maanden. Dit geldt voor spieren, botten, gewrichtsbanden en tussenwervelschijven (hernia’s).

Het letsel is dus al genezen, maar de hersenen blijven dus pijn produceren. De hersenen hebben geleerd om pijn te produceren. Net zoals een vervelend liedje dat vast zit in je hoofd, maar dan erger.

Vaak voelt het alsof er nog iets mis is, maar het voornaamste probleem is hier de overgevoeligheid van het zenuwstelsel, niet de schade aan je weefsels.

Pijn is persoonlijk, achter elke chronische pijn zit een persoonlijk verhaal.

Neem een stap terug en kijk hoe u zich voelde toen de pijn voor het eerst is ontstaan. Had u op dat moment problemen of zorgen?

  • Geld

  • Werk

  • Familie

  • Relaties

  • Gezondheidsproblemen

  • Emotionele problemen

Probeer zo breed mogelijk in beeld te brengen wat u op dat moment dwars zat. Door deze zorgen en problemen een plaats te geven gaat u dit hoofdstuk van uw leven kunnen afsluiten en kunnen we verder naar een positieve toekomst.

Beweging is de oplossing!

Beweegt u wel genoeg?

Zoek een activiteit uit die u graag doet en probeer dit 3-5/week minimaal 30 minuten te doen.

Het is hier wel belangrijk om de intensiteit rustig aan op te bouwen. Begin met bewegen op en comfortabele manier, zonder angst. Hierdoor zullen je hersenen uiteindelijk stoppen met het overbeschermen van je lichaam. Zo herstellen we langzaam aan de functies van de weefsels en het lichaam. De pijn gaat uiteindelijk weg wanneer je beseft dat je wel in staat bent om weer te functioneren.

Ons team staat je bij doorheen heel dit proces en ondersteunt je waar nodig.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!