Wat is ischias?
Ischias, ook wel ischialgie genoemd, is een vorm van rugpijn die voornamelijk rond de rug, billen en benen plaatsvindt. Het is een veel voorkomende klacht, maar gelukkig ook een die verholpen kan worden met de juiste behandeling. De keuze van de technieken zijn afhankelijk van de actuele toestand van de klacht.
Oorzaken van ischias
Ischias, ischialgie of sciatica wordt veroorzaakt door irritatie van de nervus ischiadicus, de grootste zenuw in ons lichaam. Deze loopt vanuit het ruggenmerg, langs het been en tot in de voet.
Irritatie van de ischiaszenuw wordt veroorzaakt door een druk van de tussenwervelschijf of discus intervertebralis tegen de zenuw, vaak een gevolg van artrose of een blokkade van de lumbale wervels.
Symptomen van ischias
Ischias gaat gepaard met stekende of zeurende pijn in het been. Klachten kunnen verschillende vormen aannemen, gaande van rug-, bil- of beenpijn, soms zelfs tot in de voet. Wanneer de irritatie van de ischiaszenuw verergert, kan er krachtverlies en/of functieverlies optreden.
Hoe ischias verhelpen?
Om ischias te verhelpen, gaan we eerst na wat de oorzaak is van de ischiasklacht. Samen met jou overlopen we je werk- en thuissituatie. Als je veel tilt, of wanneer blijkt dat je houding niet optimaal is, zijn er waarschijnlijk ergonomische aanpassingen nodig. Na dit grondig lichamelijk onderzoek stellen we een individueel revalidatieplan op.
In onze rugschool wordt vervolgens met de nodige zorg en aandacht het eerder opgestelde behandeltraject doorlopen. Het versterken van de ‘core’ of rompspieren (rug, borst en buik) is een essentieel onderdeel van de revalidatie, alsook het dynamisch stretchen van stroeve spieren. Hiervoor maken we gebruik van gespecialiseerde technieken die ‘evidence-based’ zijn opgesteld. Manuele therapie en dryneedling kunnen een goede aanvulling zijn op de revalidatie.
Een ‘guideline‘ die momenteel algemeen gebruikt wordt binnen de kinesitherapie kan deze inzichten ondersteunen.
In het Kinecenter Deurne ( Antwerpen) werken verschillende gespecialiseerde kinesisten die in een multidisciplinair kader je snel, efficiënt en bekwaam opvolgen. Voor verdere informatie staan wij graag tot uw dienst.
5 rugspierversterkende oefeningen die ischias helpen genezen en voorkomen
Hierbij delen wij alvast 5 rugspierversterkende oefeningen die je thuis kan uitvoeren om je romp of je ‘core’ te versterken. We wensen je veel succes met de oefeningen!
Let op! Door de oefeningen juist uit te voeren, zal je sneller resultaat boeken. Het gaat over de kwaliteit van de rugspierversterkende oefening en niet over de kwantiteit!
1. Stretching bilspieren
Wat heb je nodig? Een fitnessmat.
Wat moet je doen?
Leg je neer op je rug met je knieën gebogen. Breng de enkel van je rechterbeen tegen de knie van je linkerbeen.
Neem vervolgens met beide handen je bovenbeen vast en breng deze naar je toe zodat je de stretch in je bil voelt.
Hou de stretch 8 tellen aan.
Herhaal deze oefening 5 keer aan elke kant.
2. Brugoefening
Wat heb je nodig? Een fitnessmat.
Wat moet je doen?
Leg je neer op je rug met beide knieën gebogen. Steun op de hielen.
Span vervolgens je bilspieren op en breng je bekken omhoog.
Hou deze pose aan voor 4 tellen.
Herhaal deze oefening 3 x 10 keer.
3. Stabiliserende kruiphouding
Wat heb je nodig? Een fitnessmat.
Wat moet je doen?
Positioneer jezelf in kruiphouding (op handen en knieën) met je rug in een neutrale positie, tussen hol en bol.
Span vervolgens je rompspieren op door je buik in te trekken. Strek je linkerarm voorwaarts en je rechterbeen achterwaarts.
Herhaal de oefening, maar dan met je rechterarm en linkerbeen uitgestrekt.
Herhaal de oefening 12 keer.
4. Plankoefening
Wat heb je nodig? Een fitnessmat.
Wat moet je doen?
Leg je neer op je buik. Buig je ellebogen 90 graden en breng deze onder de schouders. Krul je voeten en steun met je tenen op de grond.
Span vervolgens je benen, billen, romp en rugspieren op en til jezelf op van de grond. Belangrijk is de spanning in het lichaam te houden, je rug recht te houden en niet door te zakken
Hou de pose voor 6 tellen aan.
Herhaal deze oefening 8 keer.
5. Squatoefening
Wat moet je doen?
Plaats je voeten op schouderbreedte. Zet je handen in je zij.
Buig vervolgens door je knieën, maar let op dat de knieën niet voor de tenen komen. Hou gedurende de oefening je rompspieren opgespannen.
Hou de pose gedurende enkele tellen aan en kom dan recht door de billen op te spannen.
Herhaal deze oefening 20 keer.
Heb je ook problemen met je rug? Maak dan een afspraak voor je rug! Je kan ook een online afspraak maken .
Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.
Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.