Ik heb een nekhernia of cervicale radiculopathie.
Wat is een nekhernia?
Een nekhernia wordt veroorzaakt door compressie of beschadiging van de zenuwen in de nek. Hieronder vindt u enkele van de meest voorkomende oorzaken van een nekhernia:
Veroudering: Met het ouder worden kunnen de tussenwervelschijven in de nek slinken of uit elkaar vallen, wat compressie van de zenuwen of bloedvaten kan veroorzaken.
Verwondingen: Een ongeval, zoals een auto-ongeluk, kan leiden tot een nekhernia als gevolg van schade aan de tussenwervelschijven of zenuwen in de nek.
Overbelasting: Repetitieve bewegingen, zoals het dragen van zware lasten of langdurig werken achter een computer, kunnen leiden tot overbelasting en compressie van de zenuwen in de nek.
Erfelijke aanleg: Sommige mensen hebben een erfelijke aanleg voor nekhernia, waarbij de tussenwervelschijven in de nek kwetsbaarder zijn voor beschadiging of compressie.
Wat zijn de symptomen van een nekhernia?
De symptomen van een nekhernia kunnen variëren van milde tot ernstige en kunnen omvatten:
Pijn in de nek
Stijfheid in de nek
Krachtverlies in armen of handen
Gevoelloosheid of tintelingen in armen, handen, schouders of rug
Beperkte bewegingsvrijheid van de nek
De uitstralende pijn kan soms een bepaald patroon voorkomen die past bij het niveau van de zenuw. ( Dermatoom)
Hoe onderzoeken we een cervicale radiculopathie / hernia?
Voor het klinisch onderzoek is de anamnese belangrijk, de spurling test (waarbij de klachten moeten worden gereproduceerd) en reflex testen. De schouder abductie test (waarbij de hand bovenop het hoofd wordt gelegd en waarbij de klachten verminderen) is ook een veel gebruikte test om te zien of er sprake is van cervicale radiculopathie, net als de tractie test. De ULTT kan gebruikt worden om uit te sluiten dat er sprake is van neurologische betrokkenheid van de klachten.
rode vlaggen
In heel enkele gevallen is sprake van een ernstig ziektebeeld waardoor deze klachten worden veroorzaakt. Hierbij moeten we denken aan kanker, trauma’s, sommige ontstekingen of problemen met de bloedvoorziening naar de hersenen. Ook kan een probleem met het centrale zenuwkanaal zorgen voor deze klachten. Meestal komen de klachten dan aan beide kanten voor.
Door middel van een screening kan gekeken worden of sprake is van een ernstige pathologie. Indien dit het geval is, is het belangrijk dat eerst aanvullend onderzoek gedaan wordt door de specialist.
Hoe ziet een kinesitherapeutische behandeling eruit?
Bij een kinesitherapie behandeling wordt meestal gebruikt gemaakt van tractie, mobilisatie, stretching en oefentherapie voor de nek en schouder regio. Oefentherapie wordt meestal opgebouwd met isometrische oefeningen, oefeningen over een grotere beweging en daarna weerstandsoefeningen.
80-88% van de mensen heeft normaal gesproken verbetering van de klachten na 6 weken therapie.
Hoe lang duren deze klachten?
Normaal gesproken duren de klachten ongeveer 6 weken, waarin in die periode een vermindering van pijnklachten en tintelingen optreedt en een verbetering van beweeglijkheid, kracht en gevoel. Indien de klachten niet veranderen is het raadzaam om contact op te nemen met de specialist om mogelijk met een MRI-scan de klachten verder te specificeren en te bepalen of andere medische interventies zoals injecties of een operatie noodzakelijk is. Een rontgen-foto kan weinig toegevoegde waarde bieden en is daarom niet aangeraden.
Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .
Tot de volgende keer!