Mag je lopen of sporten met een discus hernia?
Mag je sporten met een discus hernia? Kan je lopen met een discus hernia? Wat mag je niet met een hernia? Heel wat van deze vragen krijgen wij in de praktijk voorgeschoteld. Er is een ongelooflijke evolutie wat betreft do’s en don’ts met een discus hernia.
Tot enkele jaren geleden was het advies rust. Rust en in sommige gevallen het dragen van een rugkorset. Momenteel zien wij een ‘ evidence based’ advies naar bewust bewegen. Wat een verschil.
Last van het been door een lumbale discus hernia
Een discus hernia van de onderrug is een uitstulping van de zachte kern van een tussenwervelschijf in je rug. Die duwt tegen je ruggenmerg of een zenuw.
Lopen met discus hernia.
Na een hernia kan je terug lopen. Alleen is het belangrijk dit rustig op te bouwen. De plaats waar je een hernia hebt gehad, zal voor altijd een zwakkere regio blijven. Dit vraagt om bewust bewegen en ondersteunende oefeningen.
Bewust bewegen en core training met een discus hernia.
De essentie van heel het verhaal
Ons lichaam zal bij het herstellen van een discus hernia nood hebben om zich te versterken door gerichte en individuele spierversterkende oefeningen. Rompspierversterkende oefeningen, zoals planken in al zijn vormen en functionele oefeningen dragen bij tot het sneller herstellen van een discus hernia. Belangrijk is dat er steeds getraind wordt binnen de pijngrens. Ook later bij het sporten is dit een gouden regel.
Na verloop van tijd kan je terug starten met de looptraining. Steeds starten met wandelen en daarna met blokjes snelwandelen. Gaat dit goed kan je verder opbouwen naar 1 minuut lopen en 1 minuut wandelen. Zo kan je de blokken van lopen geleidelijk uitbreiden. Heb ook aandacht voor het herstel van de training. Het lichaam zal ongeveer 48uur nodig hebben om de training te verteren en te recupereren. Een beginnerschema en het uitbreiden van de minutenblokjes lopen op de loopband zal in deze fase vooropstaan.
Aanpassen van de looptechniek bij en discus hernia.
Lopen met een discus hernia vraagt naast loopschoenen met een goede demping ook een goede looptechniek. Te grote passen, het overkruisen van de voet over de middellijn, een springerige loopstijl zijn nefast voor je discus hernia. Belangrijk is dat de looptechniek juist wordt afgestemd zodat je ergonomisch en economisch kan lopen zonder teveel energie te verliezen bij het lopen. Het aanpassen van je loopstijl kan trouwens ook algemene loopblessures voorkomen of genezen.
Wat kan je best vermijden bij een discus hernia?
Sprinten, springen, bergop en -af lopen en een oneffen ondergrond zijn zaken die je moet vermijden of uiterst voorzichtig moet doen. Heb je toch reactie na je looptraining wil dit zeggen dat de training te zwaar is geweest en dat je de looptraining moet aanpassen.
Schema of logboek bij een discus hernia.
Je kan een schema maken waarin je wandelen, snelwandelen en lopen met elkaar afwisselt en geleidelijk verder uitbreidt. Noteer dan je reactie na de training zodat je met vertrouwen verder kan opbouwen. Als je te enthousiast loopt en je merkt dat je rug protesteert kan je terug naar je vorige pijnvrije looptraining. Met en logboek heb je een goede leidraad.
Het is belangrijk dat je goed naar je lichaam blijft luisteren en jezelf niet te veel belast. Als de klachten toenemen, ga dan na wat je hebt gedaan en doe het de volgende keer rustiger aan.
En heb je een discus hernia?
Ons team helpt u op een actieve manier en we gaan samen aan de slag om je wensen en doelen te bereiken. We adviseren en begeleiden u. Indien nodig passen we jouw loopstijl aan zodat je rug minder belast wordt. Hierdoor hebben wij hele goede resultaten. Heb je nog vragen over dit onderwerp horen wij het graag en staan tot je beschikking. Een ‘guideline‘ die momenteel algemeen gebruikt wordt binnen de kinesitherapie kan deze inzichten ondersteunen.
Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.
Voor een aanpassing van je looptechniek kan je ook in het Kinecenter Deurne terecht. Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .
Tot de volgende keer!