Manuele lymfedrainage ad modum vodder, wat is het net?

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Manuele lymfedrainage ad modum Vodder

Wat is manuele lymfedrainage ad modum Vodder?

Manuele lymfedrainage ad modum Vodder is een zachte massagevorm die op het hele lichaam toepasbaar is. Wat manuele lymfedrainage ad modum Vodder juist zo bijzonder maakt, is dat deze behandeling niet alleen gericht is op de drainerende werking van het lymfestelsel, maar daarnaast ook een voedende en zuiverende werking van het lichaamsvocht op het oog heeft.

Het menselijk lichaam bestaat voor 2/3 uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, de bloedbanen, lymfebanen en de hersenbanen. Zeer veel processen verlopen via dit lichaamsvocht, zoals het vervoer van zenuwprikkels, hormonen of schadelijke stoffen. Deze processen noemen we de waterhuishouding. Het lichaam is pas in optimaal evenwicht als de waterhuishouding in een optimale conditie verkeert.

Lymfevaten en lymfeknopen

Het lymfestelsel (bestaande uit lymfvaten en lymfeknopen) speelt een belangrijke rol bij het creëren en onderhouden van de ideale leefomgeving voor onze lichaamscellen. Het is namelijk de lymfe die daar een voedende, zuiverende en drainerende rol vervult. Lymfedrainage is bijgevolg een normale, natuurlijke functie die ons lichaam zelf uitvoert. Het proces kan echter bemoeilijkt worden als gevolg van ongeval, ziekte of stress waardoor we de lymfe manueel stimuleren voor een optimale drainage.

De methode werd reeds in 1932 ontwikkeld door Dr. Emil Vodder, een Deense bioloog. Hij had als doel de vochtdoorstroming te bevorderen en eventuele stagnatie weg te werken. Manuele lymfedrainage verhoogt de weerstand, verlaagt de stress en optimaliseert het hormonale stelsel. Daarnaast heeft de behandeling ook een pijndempende werking en kan ze daarom ook ondersteunend werken bij chronische klachten.

De waterhuishouding van het lichaam wordt rechtstreeks beïnvloed door de stimulatie van het lymfesysteem, en indirect door het verlagen van het stressniveau.

Welke technieken ondersteunen de lymfedrainage?

Lymftaping:

Stroken elastische tape worden op de huid gekleefd om zo de afvoer van vocht onder de huid te stimuleren. Dit is een effectieve en eenvoudige manier om de behandeling te ondersteunen. Deze methode kan ook ingezet worden bij de nabehandeling van blessures.

Compressietherapie:

Zwachtels gebruiken we om de afname van vocht te versnellen. Als het teveel aan vocht weg is kan er een therapeutische elastische kous aangemeten worden om het effect van de therapie te behouden.

Hoe wordt lymfedrainage toegepast?

Bij manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder zullen we een heel specifieke druk uitoefenen op de lymfklieren en lymfebanen. De richting van de massage wordt bepaald door de stroomrichting van het lymfestelsel. Heel belangrijk daarbij is het ritme van deze ‘handgreep’. Dat ritme moet namelijk exact overeenkomen met het openen en sluiten van de kleppen in de lymfebanen en in de haarvaatjes om zo het overtollige lichaamsvocht goed af te voeren.

Als de patiënt neerligt, bij een aangename temperatuur en in een uiterst ontspannen sfeer kan een correcte behandeling doorgaan. Daarom dat de behandeling in een rustige omgeving doorgaat. De duur van de behandeling is afhankelijk van de klacht en is zo goed als pijnloos. We starten bij de lymfklieren in de hals, gevolgd door – afhankelijk van de klacht – de lymfeklieren in de buikstreek, oksels, liezen en het gelaat. Indien de patiënt buiten deze gebieden klachten heeft, dan zal daar een specifieke behandeling op volgen.

Welke klachten komen in aanmerking voor deze therapie?

Manuele lymfedrainage volgens de methode Vodder is toepasbaar een verscheidenheid aan klachten. Zo behandelen wij onder andere patiënten met:

  • zwellingen (oedeem)

  • verstuikingen

  • bloeduitstortingen

  • spierpijnen of spierletsels

  • dystrofieën

  • klachten aan het zenuwstelsel b.v. gezichtsverlamming, migraine

  • klachten als gevolg van stress, bijvoorbeeld:

  • slapeloosheid

  • concentratieverlies

  • constipatie

  • hoofdpijn

  • vruchtbaarheidsproblemen

  • keel-, neus- en ooraandoeningen

  • huidproblemen zoals acne, littekens, chronisch eczeem

  • bloedcirculatiestoornissen

  • orgaanklachten

Alle technieken binnen deze richting zijn ‘ evidence based' .

Hiermee bedoelen we dat de uitgevoerde technieken getoetst zijn aan de recentste wetenschappelijke ontwikkelingen binnen het vakgebied manuele lymfedrainage ad modum Vodder.

Annick zal je begeleiden gedurende het hele behandeltraject.

Indien je een afspraak wenst te maken, kan dit van maandag tot vrijdag. De behandelfrequentie zal variëren tussen 1 en 4 maal per week. Wij hebben geen wachtlijst, dus je kan meteen bij ons terecht. Al deze behandelingen gaan door in het Kinecenter Deurne (Antwerpen).

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!