Revalidatie na een totale schouderprothese

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Revalidatie na een totale schouderprothese

Revalidatie na een totale schouderprothese.

Wat is een totale schouderprothese?

Een totale schouderprothese, ook wel totale schoudervervanging genoemd, is een medische ingreep waarbij de gehele schouder wordt vervangen door kunstmatige componenten. Deze ingreep wordt uitgevoerd bij patiënten met schouderproblemen, zoals artrose, instabiliteit, vervorming, fracturen en andere letsels.

De procedure begint meestal met het verwijderen van de beschadigde delen van de schouder, zoals de schouderkop en het schouderblad. Vervolgens worden de kunstmatige componenten, bestaande uit een schouderkop en schouderblad, geplaatst en vastgezet aan het bovenarmbeen en het sleutelbeen. Deze componenten zijn gemaakt van biocompatibele materialen, zoals titanium en polyethyleen, die de bewegingen van de schouder nabootsen.

Revalidatie na een totale schouderprothese

De voordelen van een totale schouderprothese zijn onder andere vermindering van pijn, verbetering van de bewegingsvrijheid en het verbeteren van de kwaliteit van leven. Het herstel na de ingreep varieert afhankelijk van de individuele patiënt, maar de meeste patiënten rapporteren een significante verbetering van hun klachten en een verhoogde mobiliteit of beweeglijkheid.

Revalidatie na een totale schouderprothese

Revalidatie na een totale schouderprothese.

Revalidatie na een totale schouderprothese is van cruciaal belang om de vervangen schouder optimaal te laten functioneren en de pijn en beperkingen te verminderen. Het doel van revalidatie is om de spierkracht, beweeglijkheid en uithoudingsvermogen te herstellen en te verbeteren, zodat de patiënt zijn of haar dagelijkse activiteiten weer optimaal kan uitvoeren.

De revalidatie begint meestal kort na de ingreep en omvat zowel manuele therapie als oefeningen die thuis kunnen worden uitgevoerd. De kinesist zal de patiënt begeleiden bij het herstel van de beweging en spierkracht en zal oefeningen aanbevelen die specifiek gericht zijn op het verbeteren van de mobiliteit en stabiliteit van de schouder.

In de eerste paar weken na de ingreep is het belangrijk om de arm rustig te houden en te bewegen in een pijngrens. Hierna kunnen de oefeningen geleidelijk intensiever worden, met de nadruk op het versterken van de rotator cuff en de schouderbladspieren. Het is belangrijk om deze oefeningen consistent uit te voeren om het meest optimale resultaat te bereiken.

Revalidatie na een totale schouderprothese

Naast fysieke oefeningen, is het ook belangrijk om andere versterkende activiteiten in te passen, zoals zwemmen en wandelen. Dit zal de beweeglijkheid en uithoudingsvermogen van de schouder verbeteren en bijdragen aan het herstel van de algehele gezondheid en conditie.

Het is belangrijk om te onthouden dat het herstelproces tijd en geduld vereist en dat elke patiënt verschillend is. Sommige patiënten kunnen binnen enkele weken na de ingreep weer aan het werk, terwijl andere patiënten enige tijd nodig hebben om hun volledige bewegingsbereik te herstellen.

Indien je verdere informatie wenst horen wij het graag.

Ons telefoonnummer is 03/ 326 03 91 of U kan mailen naar : hallo@kinecenter.be

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Je kan ook een online afspraak maken.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.