Wat is een frozen shoulder? – Kinecenter

Kinesist Deurne manuele therapie
 
frozen shoulder

Wat is een frozen shoulder?

Wat is een frozen shoulder en wat kunnen wij als kinesisten voor u betekenen? We trachten u hierbij duidelijke informatie te geven over oorzaak, prevalentie, diagnose en behandeling van een frozen shoulder. Voor meer informatie mag u gerust contact met ons opnemen. Wij helpen u graag verder.

Wanneer heb je een frozen shoulder?

Een spontane frozen shoulder moet vastgesteld worden op basis van drie diagnostische kenmerken:

Een frozen shoulder zal meestal vanzelf genezen maar kan heel lang aanslepen; 1 tot 1,5 jaar is geen uitzondering maar kan ook kinesitherapeutisch worden behandeld zodat het algemeen functioneren dragelijk blijft. Afhankelijk van het stadia waarin jij je bevindt zullen we tips & tricks voorstellen, gaan we manueel aan de slag om de mobiliteit van je schouder te onderhouden en/of te verbeteren of gaan we aan de hand van actieve oefeningen het algemeen functioneren van de schoudergordel verbeteren zodat er geen bewegingsbeperking overblijft.

Prevalentie van een frozen shoulder

Diagnose van een frozen shoulder

Symptomen

Het klinische verloop van een frozen shoulder bestaat uit vier stadia.

  1. Het pijnlijke ontstekingsstadium, 0-2 maanden: stekende pijn tijdens de nacht, actieve bewegingen worden geleidelijk aan steeds beperkter, passieve bewegingen zijn nog steeds normaal.

  2. Het pijnlijke bevriezingsstadium, 2-6 maanden: pijn houdt aan, er is een beperkt bewegingsbereik, ook bij passieve bewegingen en er is pijn gedurende de nacht. Het aanbrengen van koude is de beste vorm van behandeling, vermits kinesitherapie vaak pijn veroorzaakt.

  3. Het frozen stadium, 6-12 maanden: beperkt bewegingsbereik. Het schoudergewricht is stijf, scherpe en doffe pijn verdwijnen geleidelijk aan en kinesitherapie heeft slechts weinig of helemaal geen nut.

  4. Ontdooiingsfase (herstelfase), 12-24 maanden: geleidelijke terugkeer van het normale bewegingsbereik, kinesitherapie is nuttig.

Diagnostische criteria

  1. Typisch pijnpatroon: geleidelijkaan toenemende pijn en pijn bij beweging met beperking van de beweging. In eerste instantie pijn bij een plotselinge beweging en in extreme passieve posities, pijn ‘s nachts.

  2. Interne rotatie van het schoudergewricht wordt moeilijk; de patiënt is niet in staat zijn portemonnee uit een achterzak te nemen of om haar beha aan de achterkant vast te maken. Externe rotatie niet meer dan 30°, abductie van de schouder vaak niet hoger dan 100°, passieve bewegingen ongeveer hetzelfde bereik. Normale spierkracht.

Behandeling van een frozen shoulder

ONTSTEKINGSFASE

BEVRIEZINGSFASE

FROZEN STADIUM

ONTDOOIFASE

Ons team heeft veel ervaring met het behandelen en begeleiden van mensen met schouderklachten. Eén ervan is de frozen shoulder revalidatie. Indien U nog vragen heeft of een afspraak wenst te maken horen wij het graag.

Dus ” Wat is een frozen shoulder?” is een interessante vraag waar de medische wetenschap nog geen duidelijke oorzaak van gevonden heeft. Misschien dat de komende tijd er opheldering komt.

Ons telefoonnummer is 03/ 326 03 91 of U kan mailen naar : hallo@kinecenter.be

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Je kan ook een online afspraak maken.

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

Referenties
Vastamäki H., Kettunen J., Vastamäki M. The natural history of idiopathic frozen shoulder: a 2- to 27-year followup study. Clin Orthop Relat Res 2012; 470 (4): 1133-43. PubMed

error

ReferenceError: document is not defined