Wat na een lumbale discus hernia? Evidence based kinesitherapie

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Wat na een lumbale discus hernia?

Wat na een lumbale discus hernia?

Vaak zien we patiënten die plotseling alarm slaan na het doormaken van een lumbale hernia. Hieronder geven we een overzicht van wat, wanneer, en hoe we aan de slag gaan na een lumbale discus hernia.

Wat is een lumbale discus hernia?

De wervelkolom bestaat uit verschillende wervellichamen. In de lage rug hebben we 5 wervellichamen. Tussen de wervellichamen hebben we tussenwervelschijven (discus). Bij een discus hernia is er een uitpuiling (hernia) vanuit de tussenwervelschijf. Deze uitpuiling (hernia) geeft een druk op de zenuw die in het ruggenmergkanaal verloopt.

Symptomen bij een lumbale discus hernia

  • pijn vanuit de rug naar de benen

  • tintelingen

  • gevoelsstoornissen (voosheid)

  • krachtvermindering

Behandeling van een lumbale discus hernia

Afhankelijk van de grootte en evolutie van een lumbale hernia zijn er enkele opties.

Medicatie bij een lumbale discus hernia

Meestal wordt er ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie voorgeschreven in combinatie met kinesitherapie.

Infiltratie bij een lumbale discus hernia

Als de hernia een te groot ontstekingsveld omvat gaat de specialist over tot epidurale infiltraties op basis van cortisone. De vloeistof wordt hierbij in het ruggenmergkanaal geïnfiltreerd. Deze infiltratie wordt tot 3 maal herhaald indien nodig. Er zijn ook nog andere types van infiltraties.

Operatie bij een lumbale discus hernia

Blijft de hernia toch aanwezig en veroorzaakt dit veel pijn en eventueel krachtvermindering, dan kan men opteren voor een operatie.

Revalidatie en preventie bij een lumbale discus hernia

Kinesitherapie, Rugtraining, rugschool, rugrevalidatie….

Een essentieel onderdeel bij de revalidatie na een lumbale hernia is training. Vanaf het moment dat het lichaam aangeeft dat de acute pijnklachten verminderd zijn gaan we aan de slag binnen de pijngrens. Dit is natuurlijk heel belangrijk om de geïrriteerde structuren niet te belasten.

Doelen na een lumbale discus hernia

Een eerste doel na een lumbale hernia is het verbeteren van de beweeglijkheid en coördinatie van je lichaam. Hierbij werken we bijvoorbeeld aan houdingscorrectie en conditie.

Daarna gaan we de algemene spierkracht verbeteren door functionele trainingstherapie waardoor we het spierevenwicht kunnen optimaliseren.

Tenslotte is er het preventieve aspect. Tips voor een gezonde levensstijl, aanpassing van werkomstandigheden en ergonomische tips en tricks worden meegegeven.

Een ‘guideline‘ die momenteel algemeen gebruikt wordt binnen de kinesitherapie kan deze inzichten ondersteunen.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team kinecenter voor ogen houden.

Ons team staat klaar om u individueel in deze verschillende onderdelen te begeleiden naar een pijnvrij bewegen, met aandacht voor preventie zodat uzelf toekomstige valkuilen naar hernia’s kan voorkomen. Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!