kinesist deurne manuele therapie

Wat na een lumbale discus hernia?

Posted on 27- July-2019 By kinecenter

rugschool Antwerpen Kinecenter Deurne

Vaak zien we patiënten die plotseling alarm slaan na het doormaken van een lumbale hernia. Hieronder geven we een overzicht van wat, wanneer, en hoe we aan de slag gaan na een lumbale discus hernia.

Wat is een lumbale discus hernia?

rugschool Antwerpen Kinecenter Deurne

De wervelkolom bestaat uit verschillende wervellichamen. In de lage rug hebben we 5 wervellichamen. Tussen de wervellichamen hebben we tussenwervelschijven (discus). Bij een discus hernia is er een uitpuiling (hernia) vanuit de tussenwervelschijf. Deze uitpuiling (hernia) geeft een druk op de zenuw die in het ruggenmergkanaal verloopt.

 Symptomen bij een lumbale discus hernia

  • pijn vanuit de rug naar de benen
  • tintelingen
  • gevoelsstoornissen (voosheid)
  • krachtvermindering

Behandeling van een lumbale discus hernia

Afhankelijk van de grootte en evolutie van een lumbale hernia zijn er enkele opties.

Medicatie bij een lumbale discus hernia

Meestal wordt er ontstekingsremmende en pijnstillende medicatie voorgeschreven in combinatie met kinesitherapie.

Infiltratie bij een lumbale discus hernia

Als de hernia een te groot ontstekingsveld omvat gaat de specialist over tot epidurale infiltraties op basis van cortisone. De vloeistof wordt hierbij in het ruggenmergkanaal geïnfiltreerd. Deze infiltratie wordt tot 3 maal herhaald indien nodig. Er zijn ook nog andere types van infiltraties.

Operatie bij een lumbale discus hernia

Blijft de hernia toch aanwezig en veroorzaakt dit veel pijn en eventueel krachtvermindering, dan kan men opteren voor een operatie.

Revalidatie en preventie bij een lumbale discus hernia

Kinesitherapie, Rugtraining, rugschool, rugrevalidatie….

Een essentieel onderdeel bij de revalidatie na een lumbale hernia is training. Vanaf het moment dat het lichaam aangeeft dat de acute pijnklachten verminderd zijn gaan we aan de slag binnen de pijngrens. Dit is natuurlijk heel belangrijk om de geïrriteerde structuren niet te belasten.

Te bereiken doelen na een lumbale discus hernia

Wat na een lumbale discus hernia? Doelen:

Een eerste doel na een lumbale hernia is het verbeteren van de beweeglijkheid en coördinatie van je lichaam. Hierbij werken we bijvoorbeeld aan houdingscorrectie en conditie.

Daarna gaan we de algemene spierkracht verbeteren door functionele trainingstherapie waardoor we het spierevenwicht kunnen optimaliseren.

Tenslotte is er het preventieve aspect. Tips voor een gezonde levensstijl,  aanpassing van werkomstandigheden en ergonomische tips en tricks worden meegegeven.

Een ‘guideline‘ die momenteel algemeen gebruikt wordt binnen de kinesitherapie kan deze inzichten ondersteunen.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team kinecenter voor ogen houden.

Ons team staat klaar om u individueel in deze verschillende onderdelen te begeleiden naar een pijnvrij bewegen, met aandacht voor preventie zodat  uzelf toekomstige valkuilen naar hernia’s kan voorkomen. Indien u nog vragen heeft staan we graag ter beschikking. Voor een afspraak kan u bellen op het nummer 03/ 326 03 91

Onze praktijk is elke weekdag geopend van 8.00 tot 21.00 uur.

Je kan ook een online afspraak maken. 

Om onze andere blogs te lezen kan je hier klikken.

 
kinesitherapie
dry needling manuele therapie kinesitherapie
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
kinesitherapie Antwerpen dry needling
beroepsvereniging kinesitherapie Deurne