Nekklachten; oorzaak, symptomen en behandeling.

Kinesist Deurne manuele therapie
 
Oorzaken en behandeling van nekklachten

Oorzaken en behandeling van nekklachten

Alvorens je nek te versterken na nekklachten moeten we een aantal zaken op een rijtje zetten. Iedere nekklacht is verschillend en kan heel uiteenlopende oorzaken hebben, gaande van orgaanproblematiek dat via segmentale relaties tot stand komt tot mechanische klachten.

Wat zijn nekklachten?

Pijn in de nek komt veel voor en is meestal afkomstig uit de bewegende delen van de nek: de spieren, de ligamenten en de kleine gewrichten. Een acute aanval van nekpijn kan behoorlijk pijnlijk zijn. Het is goed om dan te bedenken dat dit meestal niet wordt veroorzaakt door een ernstige aandoening.

Nekpijn

is vaak een zeurende pijn die je voelt aan één of beide kanten van je nek of bovenop je schouders. De pijn kan plotseling opkomen, bijvoorbeeld na een aanrijding, of kan geleidelijkaan ontstaan. Soms kan je je hoofd minder goed draaien; omkijken tijdens het autorijden is dan bijvoorbeeld lastig. Vanuit de nek kun je ook last hebben van hoofdpijn, uitstralende pijn naar de arm(en) en tintelingen in je hand of vingers. Soms heb je minder kracht in je hand en kan je de beweging van je arm niet meer goed sturen.

Nekpijn met tekenen of symptomen

Deze kunnen wijzen op ernstige structurele pathologieën zoals fracturen, vertebrale dislocaties, schade aan het ruggenmerg, infecties, tumoren of systemische ziekten, waaronder gewrichtsontstekingen moeten onmiddellijk gediagnostiseerd worden om juiste behandeling op te starten.

Oorzaken van nekpijnen

Nekpijn wordt meestal veroorzaakt door je spieren, ligamenten of kleine gewrichten.

De pijn is vaak zeurend en straalt soms uit naar het hoofd, de armen of de handen.

Meestal gaat nekpijn vanzelf over. Door in beweging te blijven en risicofactoren te vermijden, kun je zelf het herstel versnellen.

Wij adviseren je hoe je op de juiste manier kan bewegen en sporten.

De behandeling van nekpijn

Indien er bij u niets -ondanks de hevige pijn die u ondervindt-onrustwekkend werd vastgesteld is er sprake van ‘niet-specifieke mechanische nekpijn’. Dit betekent dat de pijn waarschijnlijk veroorzaakt wordt door een overbelasting van de gewrichten, ligamenten en/of spieren in de nek.

De beste behandeling om nekklachten te verbeteren bestaat uit een aantal maatregelen:

  • Voer zo snel mogelijk uw gewone dagelijkse activiteiten weer uit. Hou hierbij rekening met de (pijn)signalen van uw lichaam en doseer uw activiteiten.

  • Geen enkele houding of activiteit is echt verboden, maar vermijd activiteiten die nadien meer pijn geven gedurende enkele uren.

  • Uit onze ervaring blijkt dat rondstappen en regelmatig wisselen van houding meestal pijnverlichtend werkt. Warmte kan eveneens comfort bieden. Lang naar boven kijken en lang ononderbroken in dezelfde houding werken met het hoofd voorovergebogen zullen uw pijn eerder doen toenemen.

  • Als medicatie gewenst is, kan een ontstekingsremmer nuttig zijn in de beginfase van uw pijn. Neem medicatie altijd in overleg met een huisarts. Pijnstillers hebben als doel dat u uw dagelijkse activiteiten vlotter kan uitvoeren, maar doseren blijft van belang. Het is niet de bedoeling dat u over uw grenzen gaat door pijnstillers te nemen.

  • Vermijd het gebruik van een halskraag.

  • Hervat – zodra het kan – uw werk.

  • Manuele therapie, kinesitherapie, Osteopathie en acupunctuur zijn de door ons uitgevoerde behandelingen voor nekklachten. Samen met Uw therapeut kijken we nar de best mogelijke behandeling die bij u past of aangewezen is. Belangrijk is te weten dat elke behandeling individueel gekozen wordt en bijgestuurd. Wil je meer lezen over de gebruiken technieken:

  1. Manuele therapie

  2. Kinesitherapie

  3. Osteopathie

  • Uit onderzoek blijkt dat andere zaken in uw leven mogelijk een invloed hebben op de pijn. Zo kunnen o.a. emoties zoals somberheid en/of overmatige angst bij het uitvoeren van activiteiten of bewegingen nadelig zijn voor uw herstel.

Blijf actief, dat biedt de beste garanties op een vlot herstel.

Je nek versterken na nekklachten

Een oefenprogramma voor de nek.

Dit stellen we individueel op en naarmate de progressie die de patiënt maakt wordt dit programma bijgestuurd en aangepast. Belangrijk is dat de oefeningen functioneel worden uitgevoerd en dat er altijd gewerkt wordt binnen de pijngrens. Afhankelijk van je beroep, hobby of sport worden deze oefeningen aangepast. Indien je verdere informatie wenst over een aangepast rug- en nekprogramma aarzel dan niet om een afspraak te maken. Onze gespecialiseerde therapeuten staan graag ter uwer beschikking.

Waarom wordt er geen radiologisch onderzoek uitgevoerd?

Uit ervaring en studies blijkt dat radiologisch onderzoek (RX, CT- of MRI-scan) in geval van niet-specifieke acute mechanische nekpijn geen bijkomende nuttige informatie biedt. De beelden hebben geen invloed op de behandeling en op uw herstel.

Wij werken steeds evidence based en volgens de nieuwste inzichten. Onze manueel therapeuten scholen zich op regelmatige basis bij om te voldoen aan de strengste normen die wij als team Kinecenter voor ogen houden.

Voor aanvullende informatie zijn we altijd bereid om u te helpen. U kunt ons bereiken via het telefoonnummer 03/326 03 91 of een e-mail sturen naar hallo@kinecenter.be. Onze praktijk is toegankelijk op werkdagen van 8.00 tot 21.00 uur voor uw gemak. Bovendien is het mogelijk om online een afspraak in te plannen. Bezoek ook onze blogpagina voor meer inzichten en informatie, beschikbaar via deze link .

Tot de volgende keer!